Stor och stark – efter en stor stark?

Alkohol påverkar kroppen och därmed träningsresultaten. Det är vetenskapligt bevisat, men det tycks finnas vissa kunskapsluckor i ämnet liksom en mängd myter och halvsanningar.

Väljer träningen. Kalle Fritz tillhör dem som tränar mycket, minst fem dagar i veckan. För honom har det inte varit något svårt val att helt och hållet avstå alkohol. "Det är inte enbart för träningens skull, samtidigt så funkar den inte om jag dricker innan eller efter", säger Kalle Fritz. Han tror att det finns en machoaspekt kring alkohol och träning. "Man vill nog tro att det inte påverkar en", säger han.

Väljer träningen. Kalle Fritz tillhör dem som tränar mycket, minst fem dagar i veckan. För honom har det inte varit något svårt val att helt och hållet avstå alkohol. "Det är inte enbart för träningens skull, samtidigt så funkar den inte om jag dricker innan eller efter", säger Kalle Fritz. Han tror att det finns en machoaspekt kring alkohol och träning. "Man vill nog tro att det inte påverkar en", säger han.

Foto: Jenny Nilsson

Alkohol och träning (GT)2017-11-07 08:00

En rikstäckande Sifo-undersökning visar att medvetenheten kring alkohol och träning varierar. På uppdrag av Systembolaget har drygt 4 200 personer i åldrarna 20-79 år svarat på ett antal frågor.

Totalt 200 gotlänningar har intervjuats. Drygt sju av tio, något färre än riksgenomsnittet, tror sig veta att alkoholintag påverkar effekten av träning.

Däremot är det mindre än hälften som känner till hur. Endast 29 procent uppger att de har koll på hur man påverkas av att dricka alkohol kort efter ett pass.

Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget och ansvarig för undersökningen:

– De flesta vet att alkohol påverkar kroppen och träningen, men betydligt färre verkar förstå på vilket sätt och mekanismerna bakom. Vissa effekter kanske inte alltid är så lätta att uppfatta eller härleda – till exempel på förmågan att bygga muskler.

Med hjälp av tre forskare på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) har Systembolaget byggt en kunskapsbank kring ämnet.

– Många som tränar mycket tänker på maten men inte på alkoholen. Vi vill med den här undersökningen uppmärksamma den forskning som faktiskt finns, säger Therese Elmgren.

På Systembolagets webbsajt kan man bland annat ta del av en rapport där experterna sammanställt de senaste vetenskapliga rönen. Flera myter och halvsanningar får en nyanserad bild.

Att hela träningspasset skulle vara bortkastat om man dricker mycket innan eller efter, är till exempel inte sant. I rapporten understryks bland annat att alkohol har olika effekter i olika situationer. Utöver faktorer som vilken mängd man druckit, och tidsperspektivet, behöver man ta hänsyn till vilken nivå av idrott som avses, enligt forskarna.

I vissa fall kan alkohol ha små effekter, vilka är försumbara för idrottsmotionärer men kan vara skillnaden mellan succé och fiasko för en elitidrottare.

Rapporten går även in på vilka typer av motion eller idrotter som påverkas minst respektive mest av alkohol.

Mikael Mattsson, en av forskarna, beskriver hur kroppen använder hormoner som testosteron och tillväxthormoner för att bygga muskler, och att nivåerna av dessa hormoner sänks av alkohol. För kroppsbyggaren, som är intresserad att bli så stor och stark som möjligt, är Mikael Mattssons råd att minimera eller till och med eliminera sitt drickande.

En som har gjort just det är Kalle Fritz. När GT träffar honom på Gym 1 i Visby är det hans första av flera pass den här veckan.

– De allra flesta vet att det påverkar träningen. De som hävdar att det inte är så ”farligt”, eller säger ”jag klarar att dricka och träna samma dag” – jag tror det ligger en machoaspekt bakom sånt, säger han.

Kim Kastås, ägare till Gym 1, säger att alla han känner, och folk som tränar på hans gym, vet att alkohol är negativt för träningsresultaten.

– Jag har hört det många gånger, att det inte är någon idé att gå till gymmet en fredag om man ska ut och dricka några öl på kvällen.

Kim Kastås avfärdar sånt som en dåliga ursäker för att hoppa över ett pass. Enligt honom är det bättre att träna, oavsett vad man gör efteråt.

– Hellre att man tränar och dricker, än att man bara dricker, säger han.

Träning på bakfyllan

Efter träningen gasar kroppen vidare för att ta hand om träningseffekterna. Alkohol bromsar den här processen, och bromsen är som kraftigast timmarna efter passet.

Ur träningssynpunkt är det ändå bättre att träna bakfull än att inte träna alls, lite beroende på vad du tränar.

”Bäst” dagen efter

Är du fullt frisk tycks det exempelvis inte vara farligt för hjärtat. Men skaderisken är högre. Allra mest påverkas precision, koordination och balans, undvik därför sporter som kräver mycket av hjärnan som till exempel lagbollspel. Konditionsträning är annars ”bäst” resultatmässigt då prestationsförmågan här påverkas minst av alkohol i blodet.

Källa: Systembolaget.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!