KARTA Här får du inte dricka alkohol

Ett glas vin i solnedgången vid strandpromenaden. Lockande – men också förbjudet. Här är kartan som visar var du inte får dricka alkohol i Visby.

Förbudskarta. Innanför de röda markeringarna är det förbjudet att förtära alkohol på allmän plats. Att bryta mot detta innebär en bot på 500 kronor samt att alkoholen direktförverkas. Även den som är oöppnad.

Förbudskarta. Innanför de röda markeringarna är det förbjudet att förtära alkohol på allmän plats. Att bryta mot detta innebär en bot på 500 kronor samt att alkoholen direktförverkas. Även den som är oöppnad.

Foto: Region Gotland

Alkoholförbud (GT)2017-06-15 05:00

Högsäsongen är snart här och många, både gotlänningar och turister, ordnar picknickar i Almedalen eller grillkvällar i solnedgången vid havet.

Men den som vill dricka öl eller vin bör kolla upp var det är tillåtet. Annars riskerar de dyra dropparna att direktförverkas.

– De flesta känner faktiskt till att de inte får dricka alko­hol på de föreskrivna platserna så de brukar inte säga så mycket om det. De säger visserligen ofta att de inte vet om att det är förbjudet, men det syns på dem att de faktiskt vet det, säger Rudolf ”Ruda” Söderström, yttre befäl vid polisen i Visby.

Han berättar att det finns de som snabbt som sjutton försöker dricka upp det de har kvar i flaskan eller burken, innan polisen häller ut det.

– Men det beteendet brukar rendera i en ordningsbot på 500 kronor.

Rudolf ”Ruda” Söderström, har erfarenhet av många års arbete på stadens gator och torg.

Vad säger du om ­berusningsgraden i Visby rent allmänt?

– Den är något bättre än för ett par år sedan, tycker jag. Men det är fortfarande mycket hög berusningsgrad och då i synnerhet från krogar vid stängningstid. Det är också så att många går ut på krogen sent, efter 23-tiden, och de har redan då konsumerat för mycket alkohol, ­säger han.

Att hålla koll så ingen dricker inom de områden där förbudet gäller är ingen enkel uppgift för polisen.

– Nej, verkligen inte. För det första måste vi ju vara på platsen och se att det förtärs alkohol. Sedan har vi ju en hel del annat att göra i vårt arbete, säger Rudolf ”Ruda” Söderström.

Ordningsboten är alltså på 500 kronor för förseelse mot förbudet att på allmän plats förtära alkohol.

– Blir man nödig och uträttar sina behov i exempelvis en innerstadsgränd, då gör man sig skyldig till förargelseväckande beteende genom offentlig urinering, säger Rudolf ”Ruda” Söderström.

Och vad går det kalaset på?

– 800 kronor!

Det kan därmed löna sig att hålla koll på stadens ­offentliga toaletter.

Vilka droger, förutom alkohol, är vanligast förekommande på ­sommaren?

– Cannabis och olika partyrelaterade droger, som exempelvis kokain.

Rudolf ”Ruda” Söderström är redo för en ny, het sommar med högt tryck, men skickar gärna med några ord längs vägen:

– Försök att dricka med måtta! Jag brukar säga att där drogerna och alkoholen går in där går vettet ur. Väldigt mycket av det tråkiga som händer är alkohol- och drogrelaterat. Exempelvis våldtäkter, rattfylleri, drograttfylleri, trafikolyckor och stölder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om