2017 anmäldes totalt 222 inbrott på Gotland. Av dessa gjordes 117 i Visby och 105 på landsbygden. 2016 var det totalt 278 anmälningar och förhållandet stad-land var 101-177. Det innebär att det totala antalet inbrott minskade med 20 procent under 2017 jämfört med 2016. Men där hela minskningen således kan hänföras till landsbygden medan Visby noterar en mindre ökning.
Statistiken visar också att det på Gotland gjordes fler inbrott i fritidshus (33) än i villa/radhus (11) och lägenhet (13). Mest inbrott i lokaler skedde i kategorin kafé/restaurang med 23 anmälningar.
– Vad gäller villainbrott ligger vi normallt sett jättemycket under motsvarande områden på fastlandet. I det avseendet är det behändigt att bo på en ö. Vi har ingen genomfartsbrottslighet och har, peppar, peppar, inte märkt av några större ansamlingar av utländska ligor som åker omkring.
– Upptäcktsrisken är också mycket större här och på fastlandet kan de försvinna från landet på mindre än en timme, konstaterar lokalpolisområdeschef Fredrik Persson, (lilla bilden).
Att det var mycket inbrott i fritidshus medför bland annat att Tofta ligger i landsbygdens inbrottstopp.
– De har en hel del inbrott i det området i perioder. Fritidshusen står tomma och det upptäcks när man kommer ner och då blir det svårare att jobba med.
Vad gäller bostadsinbrotten har polisen försökt med snabba insatser när inbrott upptäckts.
– Oftast är vi beroende av vittnesuppgifter från allmänheten för att klara upp de här inbrotten, ofta är det individburet vilka människor som ägnar sig åt dem. Vi har försökt med snabba insatser och tömmer ut vad som finns att göra.
Fredrik Persson påpekar att relativt få brott kan ge stort utslag i statistiken.
– Om en aktiv kriminell är ute och bryter gör han det inte bara på ett ställe. Nu grep man någon i innerstan misstänkt för 6-7 stycken där.
2016 låg Hemse i inbrottstoppen med 32 anmälda inbrott. Av dessa gjordes flera i apoteket av samma person. Under 2017 anmäldes inget apoteksinbrott.
Vad kan då den boende göra för att förhindra inbrott i sitt hus?
Fredrik Persson:
– Ägaren ska skaffa ordentliga lås och överväga larm. Så ska man ha någon som tittar till huset med jämna mellanrum om man är borta. Se till att någon går dit och sopar bort snön från trappan, prata med folk i närheten. Gör det lite obekvämt för en inbrottstjuv.