De tog hem årets Förnyelsepris

Tack vare deras snillrika lösning kan blommor och gräsmattor frodas trots bevattningsförbud. Men allt började med dammbindning av grusvägar.

Tredje pris. Drop-inmottagning sjukgymnastik, Pimärvårdens sjukgymnastik.

Tredje pris. Drop-inmottagning sjukgymnastik, Pimärvårdens sjukgymnastik.

Foto: Malin Stenström

alla vinnare2017-02-22 19:25

Under onsdagen delade Region Gotland ut Förnyelsepriset för femte året i rad. Priset är regionens sätt att uppmärksamma medarbetare som under året bidragit till framgångsrik verksamhetsutveckling och förnyelse.

En jury, med representanter från Almi, Uppsala Universitet, Centrala samverkanskommittén, Sveriges kommuner och landsting, förra årets vinnare, regionstyrelsens ordförande och regiondirektören, har utsett pristagarna. Dessutom delades publikens pris ut.

Första pris och 50 000 kronor gick till Anders Ekström, arbetsledare vatten/avlopp, och Ulf Almgren, enhetschef gata- och vägenheten, som låtit bygga en stor vattenreservoar för att samla upp det vatten som används för rengöring i vattenverket i Bingeby.

LÄS ÄVEN: Så sparar snilleblixten 3,3 miljoner liter vatten

Det insamlade vattnet används bland annat till dammbindning, rengörning av fordon i tvätthallen, avloppsrengöring och bevattning av parker och idrottsanläggningar.

Allt började med att Ulf Almgren inte ville använda dricksvatten för att dammbinda de gotländska grusvägarna som mäter cirka 50 mil totalt.

– Det känns fel att ta dricksvatten. Vi samlar upp det rengöringsvatten som vi spolar rent filtren i vattenverket med, vatten som annars spolas rakt ut i havet, säger Ulf Almgren.

Efter dammbindningen kom förfrågningar från fler verksamheter. Ulf och Anders uppskattar att under 2016 sparades minst 3 000 kubikmetervatten in genom att man återanvände deras vatten.

– Det blir nog betydligt mer framöver när fler vet om det, säger Anders Ekström.

Exempelvis arrangeras Island Games på Gotland i sommar.

– Om de ska ha gröna fotbollsplaner så måste de vattna. Nu kan de med gott samvete vattna gräsplanerna, säger Ulf Almgren.

Förutom förstapristagare korades också andra- och tredjepristagare samt vinnare av bästa monter, publikens pris och hedersomnämnande. Alla förvaltningar samt det kommunala bolaget Gotlandshem har tävlat med minst ett bidrag.

Förnyelsepriset 2016

1:a pris, 50 000 kronor, går till: Rosorna räddade! Vatten trots vattenbrist för grönt och rent sommargotland! Anders Ekström, VA/Ulf Almgren, gata/park (teknikförvaltningen)

Motivering: ”En sann förnyelse som fötts utifrån en allvarlig situation för vår ö. Ett påtagligt problem med vattenbrist hanterades på ett kreativt sätt så att behoven kunde tillgodoses. En genial, men ack så enkel lösning, som inspirerar andra att hitta effektiviseringar i vardagen. Bidraget innehåller förutom förnyelse, samarbete över organisationsgränser vilket ofta bidrar till ett stort mervärde, uppfinningsrikedom och ett starkt hållbarhetsperspektiv.”

2:a pris, 25 000 kronor, går till: SPIMO-mottagning på videolänk, Hans-Ivar Påhlsson (hälso- och sjukvårdsförvaltningen)

Motivering (kortad): ”I vår digitala värd är detta ett mycket fint exempel på hur patientsäkerhet och patientupplevelse kan förbättras med hjälp av nya sätt att kommunicera.”

3:e pris, 10 000 kronor, går till: Drop-in mottagning sjukgymnastik, Primärvårdens sjukgymnastik (hälso- och sjukvårdsförvaltningen)

Motivering (kortad): ”Bidraget visar att nytänkande tillsammans med relativt enkla och billiga förändringar i arbetsflöden kan öka tillgänglighet, minska väntetider och höja upplevelsen av service.”

Hedersomnämnandet går till:

Ny teknik vid sentinel node, Helena Vlastos (hälso- och sjukvårdsförvaltningen)

Projekt nyckelgömmor, Olof Nysten (socialförvaltningen)

SPT - Socialpsykiatriska teamet vid barn- och ungdomspsykiatrin, socialpsykiatriska teamet - Jenny Apoy Söderdahl (hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen)

Motivering (kortad): ”Detta är bidrag som inspirerar andra verksamheter att tänka nytt och annorlunda. De har sin utgångspunkt i en lyckad omvärldsbevakning, där anpassning till egna förutsättningar medfört att goda resultat uppnåtts.”

Pris för bästa monter går till: Mot mobbing och ensamheten, Film på Gotland (kultur- och fritidsförvaltningen) samt Ätbara planteringar i Almedalen, Pernilla Johansson (teknikförvaltningen)

Publikens pris går till: Mot mobbing och ensamheten, Film på Gotland (kultur- och fritidsförvaltningen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!