– Det som är styrkan med den nya taxan är att man endast betalar för den mark man utnyttjar. Tidigare fanns det enbart färdiga moduler och exempelvis en liten arrangör var tvungen att välja nio kvadratmeter, säger Mia Stuhre, projekledare för Almedalsveckan.
Det finns alltså ett behov av mindre ytor?
– Ja, en kvadrat kanske är för litet, men 4–5 finns det nog arrangörer som vill ha, säger Mia.
Hur har de stora aktörerna, som fått rejäla prisökningar, reagerat?
– Vi har haft en personlig dialog med dem och de flesta tycker att det är rättvist att de får betala mer. De förstår att de fått det väldigt billigt tidigare år. Vi har till och med fått in en ny arrangör som vill hyra en yta på 400 kvadrat, berättar Björn Wallentin, som jobbar med markfrågorna.
Den nya taxan började gälla så sent som den 1 januari i år, långt efter arrangörernas budgetplanering.
– Det beklagar vi. Det är såklart inte bra att beslutet kom så nära inpå, där kunde vi ha gjort det bättre, säger Mia Stuhre.
Hon vill också verkligen betona att det inte blir dyrare för alla, som hon menar är en felaktighet i artikeln i gårdagens GT.
Men om alla som hyrde mark förra året skulle hyra exakt samma yta i år till den nya taxan, skulle det då inte bli dyrare för alla?
– Jo, det skulle det bli. Förutom för dem som skulle hyra 15 kvadrat, då blir priset det samma. Men det viktiga är att den nya taxan blir mer rättvis och flexibel eftersom marken utnyttjas mer effektivt, säger Mia Stuhre.