Mats Jansson, delprojektledare för regionens projekt Besöka och mötas, blev upprörd när han läste Sverker Olofssons inlägg på nätsajten news55 – förbannad rentav.
I krönikan, som GT skrev om förra veckan, gick tv-profilen till angrepp mot den skenande prisutvecklingen för boende under Almedalsveckan. Upprinnelsen var en sökning på resesajten Momondo.
Enligt Sverker Olofsson skulle ett vanligt rum under nästa års Almedalsvecka kosta honom 10 000 kronor per natt.
– Jag har hört från många gotländska serviceleverantörer som inte delar hans bild. Prismässigt ligger vi inte i överkant jämfört med andra platser som har stora arrangemang, säger Mats Jansson.
Han menar att summan som Sverker Olofsson reagerade på, 9 999 kronor per natt, är felaktig och tagen ur luften.
– Hans slutsats är baserad på en bugg som finns på den bokningssajt han använt. När det inte finns någon kapacitet visar den ett schablonbelopp på 9 999. Det är alltså inte ett riktigt pris som motsvarar något i verkligheten han sett. Därmed inte sagt att Almedalsveckan inte kan bli bättre, säger han.
Kapaciteten är ett av problemen. Det finns helt enkelt för få bäddar under veckan. Den som vill gå på Almedalsveckan måste därför vara ute i mycket god tid.
Hotellen och boendeanläggningarna i Visbyområdet är ofta preliminärt fullbokade åtminstone ett år i förväg. Ofta görs bokningarna direkt till boendet i samband med avresan eller kort efter veckans slut.
Förhållandevis få av rummen kommer av den anledningen upp på bokningssajterna.
– Jag tycker att gotlänningarna ska ta sig en funderare. Om man har en bädd till övers och vill att Almedalsveckan ska förbli livaktig – hyr ut, säger Mats Jansson.
Kapaciteten är en sak. Regionen och besöksnäringen har också ett ansvar när det kommer till den mjuka biten, understryker han.
– Vi måste hitta former för att kunna ge tips, råd och stöd till dem som reser hit under Almedalsveckan. Många har bra kopplingar till Gotland och vet därför hur man på bästa sätt lägger upp sin vistelse. Har man aldrig varit här under veckan, då är det inte så lätt att ha koll, säger han.