Sopor i drivor efter politikerveckan

Det är inte bara politiker, lobbister och företagare som har haft ett späckat schema den senaste tiden. Renhållningsarbetarna i Visby pustar ut efter årets tuffaste vecka.

Glad. Rune Sandberg på glatt humör trots tidiga mornar och mängder av sopor.

Glad. Rune Sandberg på glatt humör trots tidiga mornar och mängder av sopor.

Foto: Mathilda Lavergren

Almedalen (GT)2017-07-10 05:15

Varje morgon väntade 600 överfulla papperskorgar och ett hav av sopor. Men innan dagens första besökare anländer har Benny Sandgren och Rune Stenberg röjt bort alla spår efter nattens festligheter. De är två av de tio renhållningsarbetare inom Region Gotland som rensar upp på Visbys gator.

– Det är lätt att gå upp på morgonen när man vet hur nöjd man känner sig när vi är klara och ser vilken skillnad det blir. Vi tycker det här är skitkul, man får hälsa på alla besökare som kommer och livar upp staden. Det är klart det blir mer skräp när det blir mer folk men det är ju så det är, säger Benny Sandgren.

GT följde teamet en hektiskt morgon. Redan på den första rundan, från Almedalsbibloteket till Kallis och bort till Kruttornet hann lastbilsflaket bli fullt. Skräpet svämmar över trots att regionen har förstärkt med ytterligare trettio soptunnor och sju källsorteringsstationer bara under Almedalsveckan.

– Vi har ingen som städar från klockan tjugo på kvällen till sex på morgonen så det är därför det ser ut så här. Papperskorgarna blir fulla och skräpet sprids på marken. Den stora containern på tjugo kubik fylldes på två dagar, säger Rune Stenberg.

Förra året var kostnaden 424 000 kronor för renhållningsarbetet i Visby under Almedalsveckan, en summa som väntas bli liknade detta år.

Sune Melander som är parkchef på Gotland har sett en stor ökning av nedskräpning i Visby, men han tycker ändå att han i år har haft Almedalsveckan under kontroll:

– Vi gör så gott vi kan med de pengar vi har. Vi får minska på annat arbete så att vi kan göra ett bättre jobb med renhållningen. Nu har vi Almedalsveckan i balans. Vi har bättre utrustning och mer personal än tidigare. De maskiner vi har nu underlättar arbetet mycket jämfört med för några år sedan när vi bara hade sopkvastar. Turisterna har blivit fler så renhållningsarbetet har ökar markant, säger Sune Melander och fortsätter:

­– Det gäller att hitta rätt personer som vill jobba med det. Personer som förstår allvaret i det och vill göra det fint för alla besökare. De har gjort ett fantastiskt jobb i år och har fått mycket beröm från alla som arbetar med veckan.

Återvinning

Region Gotland ansvarar för hämtning och återvinning av hushållssopor.

Både matavfall och brännbart hushållsavfall återvinns på Gotland.

För matavfall används en speciell påse som går att hämta på återvinningscentralen i Visby.

Vid större sammankomster kan man köpa betalsopäcken på 160 liter.

Återvinningscentraler finns i Visby, Klintehamn, Burgsvik, Ljugarn, Hemse, Fårösund och Slite.

På återvinningscentralerna kan man slänga tidningar/returpapper, wellpapp, plast, metall, glas, trädgårdsavfall, batterier, elektronikavfall med mera.

Öppettider, sorteringsanvisningar och information om källsortering finns på Region Gotlands hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om