Almedalsveckan invigd – i Ing-Marie Wieselgrens ära

För första gången äger Almedalsveckan rum vecka 26. Nu har Gotlands styrande politker inlett veckan med hjälp av kulturministern och representanter från Ing-Marie Wieselgrens stiftelse. "Låt oss alla vara en Ing-marie", säger Lovisa Wieselgren Björkegren.

Parisa Liljestrand avslutar invigningsceremonin.

Parisa Liljestrand avslutar invigningsceremonin.

Foto: Jesper Andersson

Almedalen2023-06-27 19:50

– Almedalsveckan är ett långt, pågående samtal som hela världen följer och inspireras av, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Åhörarna vid scenen i Almedalen våndas något. Solfjädrarna försöker kyla de varma åskådarna vid årets invigning. Solhattarna skyddar mot den skållheta värmen, men besökarna avlöser varandra på sittplatserna framför stora scenen. 

undefined
Meit Fohlin inviger årets Almedalsvecka.

– Låt oss aldrig sluta driva på för demokratins skull, säger Meit Fohlin, som är först ut bland invigningens talare. 

Ett par ordningsvakter står med blicken fäst mot publiken. De säger till Helagotland att de tänker på det som hände förra året men den utökade beredningen lugnar oron något. De märker inte av någon skillnad från förra året. Den första dagen brukar vara en uppbyggnadsdag så det är för tidigt att säga om det är färre besökare än föregående år. 

undefined
Säkerheten är större i år än någonsin.

Det kanske inte är konstigt att Ing-Marie Wieselgrens namn lyfts av varje talare, Och vikten av demokrati är ett återkommande tema för Eva Nypelius (C), vice ordförande för Almedalsveckan och Anders Flanking, landshövding. 

Meit Fohlin refererar i sitt tal till Olof Palme och hans ord från det tal som sägs vara starten på Almedalsveckan, en sommardag 1968.

– Kom, fråga, lyssna och trivs!, säger Meit Fohlin innan de andra talarna tar vid. 

I stället för blommor, som annars är kutym att dela ut till talarna vid invigningen, har Almedalsveckan ordnat med knappar från Ing-Marie Wieselgens stiftelse, som fanns på plats för att förmedla sitt budskap under ceremonin. 

undefined
Lovisa Wieselgren Björkegren och Lars Stjernkvist representerar Ing-Marie Wieselgrens stiftelse.

– Vänd dig till någon och säg till den personen: "jag ser dig, du är viktig och du är stark". Låt oss alla vara en Ing-Marie, säger Ing-Marie Wieselgrens svärdotter Lovisa Wieselgren Björkegren. 

Från publiken börjar det mumlas och plötsligt bryter massan ut i kör, de vänder sig till sin närmsta och upprepar orden som Lovisa Wieselgren Björkegren lyfte fram under sitt tal. 

– Jag ser dig, du är viktig och du är stark, utropar publiken. 

undefined
Sittplatserna är efetrtraktade men inte fullsatta.

En kvinna lämnar plötsligt sin plats och utbrister att det är för varmt, och teckentolkarna på scenen turas om att tolka talarna. 

– Det är respektfullt i år, de dedicerar mycket till Ing-Marie Wieselgren, säger besökaren Isabl. 

Hennes kollegor från föreningen Maskrosbarn instämmer och säger att det, trots fjolårets brutala mord är god stämning, men mindre folk. 

Elisabeth och Svante är två besökare som har varit på Almedalsveckan i fem år. De är inte oroliga för säkerheten. 

– Det är väldigt stor skillnad från föregående år. Poliserna rör sig mycket och det känns tryggt, säger Svante. 

undefined
Svante och Elisabeth är här för femte gången.

Runt om Almedalsscenen står ordningsvakter, klungor med poliser och vad som kan antas vara civilpoliser. Män i shorts, uppkavlade skjortärmar och en öronsnäcka i ena örat.

I år har Almedalsveckan över 1 000 arrangörer och över 2 100 evenemang. En siffra som inte förändrats särskilt mycket de senaste åren. Men trots det märker vissa besökare av en skillnad under årets invigning och tidigare år. Jan Örnéus har besökt Almedalsveckan 16 år i rad och säger att veckan under senare år har haft ett annat, kommersiellt fokus. 

undefined
Jan Örnéus har besökt Almedalsveckan sedan 2007.

– Nu har du tält med FM Mattson och Kinnarps, sådant såg vi inte tidigare innan det började kommersialiseras. Det har blivit lite avslaget, säger han. 

Jan Örneus säger till Helagotland att Almedalsveckan tidigare har haft alternativa torg och scener. Något som sedermera flyttade längre ut från området och sedan försvann helt. De blev mindre lättillgängliga. 

– Tidigare var Palestina- och Solidaritetsgrupper här på alternativa torg. Det ska inte kosta för mycket för organisationer att visa upp sig. Jag tycker att man ska återinföra de alternativa torgen i området, säger Jan Örnéus. 

Det dröjer några dagar innan Meit Fohlin och de övriga politikerna kan sammanfatta veckan. Den har precis börjat och vi lär höra Ing-Marie Wieselgrens namn upprepas mer under veckan. Och om vikten av demokrati, såklart. 

undefined
Parisa Liljestrand säger att det är genom språket som vi kan ta del av de demokratiska rättigheterna.

– För att delta i demokratin måste man kunna det svenska språket, det är en grundläggande förutsättning. Härmed förklarar jag Almedalsveckan invigd, säger kulturminister Parisa Liljestrand och några få regndroppar faller oväntat ner ifrån himlen innan orkestern tar ton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!