Det är måndag förmiddag och årets Almedalsvecka är nedmonterad, Visby återgår ett tillfälligt lugn efter den årliga stormen. Mia Stuhre, Region Gotlands projektledare för veckan, är fylld av färska intryck när hon gör ett försök att summera de föregående åtta dagarna.
– Jag känner mig jättenöjd, om än lite sentimental. Det uppstår lite separationsångest och en känsla av tomhet, även om det är skönt att livet går lite tillbaka till det normala igen, säger Mia Stuhre och fortsätter:
– Jag skulle nästan vilja summera veckan som vädret var; strålande. Jag har mötts av väldigt många positiva kommentarer och beröm. En återkommande kommentar har varit att vi gotlänningar är väldigt duktiga på service och sådant gör mig väldigt varm att höra.
Att det är valår tycker hon märktes extra tydligt i partiledartalen.
– Jag upplevde att de i år handlade mer om partiernas egna ideologier, snarare än beskrivningar om hur man tycker att den andra sidan sköter sig. Det var tydligare fokus på att visa vad man själva står för.
Bland veckans höjdpunkter tycker Mia Stuhre att mångfaldsparaden står ut lite extra.
– Den var helt enorm i år. När jag gick i paraden i fjol så kände jag att den var det mest känslosamma jag någonsin har gjort. Massor med glädje, stolthet och eufori men också en känsla av skräck närvarande. I år var det bara massor av positiva känslor. När vi skulle ansluta i paraden väntade vi, och väntade och väntade. Folkströmmen tog aldrig slut och det var en väldigt häftig känsla.
Centerpartiets ledare Annie Lööf gjorde också ett stort intryck på Mia Stuhre.
– Utan att ta någon partifärg, sättet hon hanterade störningen under sitt tal var en stark upplevelse. Hon gjorde det så snyggt och samtidigt med sådant eftertryck, man märkte att det kom från hennes hjärta och inte från någon talskrivare. Hon hanterade det kolossalt bra.
Det finns röster som höjts om att Almedalsveckan har spelat ut sin rätt, att den nu när det är valår går per automatik men att intresset kommer vara dalande från och med nästa år.
Hur mår Almedalsveckan sett ur framtidsperspektiv?
– Jag tycker att den mår jättebra, sedan ska vi inte luta oss tillbaka i vår fåtölj och lägga upp fötterna på en pall. Vi måste hela tiden vara på tå och gemensamt se vad vi kan förbättra och utveckla.
Har du dragit någon särskild lärdom från veckan?
– Det har funnits fokus på antalet evenemang och att de blir fler. Jag vet inte, men det kan vara så att evenemangen inte ska bli fler. Att slå rekord i antalet evenemang är inget syfte i sig, snarare är det viktigare att alla är här och är representerade med rätt funktioner. Att partier, myndigheter, intresseorganisationer och så vidare känner att de får ut vad de önskar från veckan.
Ett konkret exempel på utvecklingspotential ser Mia Stuhre i användandet av Almedalens scen.
– Vi har världens häftigaste scen och den behöver nyttjas bättre. Den står tom hela dagen. Vi kan göra själva Almedalen, som är hjärtat och själen, mer levande dagtid.