Bugande trädstam gör Ing-Marie Wieselgrens gärning odödlig

En plats som uppmuntrar till möten och samtal. Så beskriver Region Gotland det nya konstverket som installerats i Almedalen.

Till Ing-Marie Wieselgrens minne i Almedalen

Foto: Henrik Radhe

Almedalen2024-06-13 19:30

En trädstam som böjer sig mot marken, som bugar sig mot vattnet, stora scenen och kullerstenarna på Donners plats. Snart två år efter mordet på Ing-Marie Wieselgren står ett helt nytt konstverk på plats i Almedalen.

– Det är viktigt att säga att det här inte är ett monument. Det är en mötesplats för att ta det som Ing-Marie Wieselgren stod för vidare, säger Hanna Wärrf-Radhe, konsthandläggare vid Region Gotland. 

undefined
Region Gotlands konsthandläggare Hanna Wärrf-Radhe längst till höger tillsammans med Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan, och Region Gotlands kommunikatör Susanne Åkesson de Paulis i mitten.

Längs den tre och en halv meter långa trädstammen finns olika citat från Ing-Marie Wieselgren inristade. Bronsbokstäverna gnistrar när solen häver sig ned från den klarblå himlen och människor på promenad genom parken stannar till för att titta närmare.  

– Jag hoppas att folk upptäcker saker efter hand, att man ser citaten och pratar vidare. Det kan man hoppas att den här skulpturen kan bidra med nu när Ing-Marie inte kan säga det själv, säger konstnären Anja Örn som tillsammans med Tomas Örn står bakom verket. 

undefined
Konstnärerna bakom det nya verket i Almedalen, Tomas Örn och Anja Örn, hoppas att konstverket ska bidra till fortsatta samtal.

 

undefined
I ”barken” på bronsträdet har citat av Ing-Marie Wieselgren ristats in.

Inspirationen kommer från de norrländska skogarna, snön som tvingar björkarna mot marken, men också från botaniska trädgården i Visby ett stenkast bort. Där har olika människor ristat in budskap på trädstammarna sedan generationer tillbaka.

– Det känns stort att vi nu har det här fina konstverket. Samtidigt känns det tråkigt att vi behöver ha det. Jag är både glad och ledsen, säger Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre som ser den nya installationen som en samlingsplats, både för att möta och bearbeta det som hände men också för att värna den öppna mötesplatsen. 

– Vi får och kan inte glömma det som hände 2022. Vi måste fortsätta. Tillsammans. Både för Almedalsveckan, men också för Visby och Gotland. Vi lever i en idyll där vi allt som oftast är förskonade från såna här saker. Det här konstverket påminner oss om att det finns en annan verklighet som ibland kommer till oss. 

undefined
Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan, är både glad och ledsen över konstverket. ”Det känns stort att vi nu har det här fina konstverket. Samtidigt känns det tråkigt att vi behöver ha det.”

Skulpterad i Luleå, gjuten i Stockholm och nu, sedan några timmar tillbaka står den alltså rotad i den gotländska myllan. 

– Det initiala är att man är lättad. Att den höll frakten, att det blev som vi har tänkt, sedan är känslan att vi är tacksamma för förtroendet att vi fick göra det här, avslutar Anja Örn.

undefined
”Lyssnandet” heter konstverket i form av en tre och en halv meter lång trädstam i brons med citat från Ing-Marie Wieselgren inristade i barken.

Den officiella invigningen sker i samband med starten av årets Almedalsvecka, klockan 19.00 den 24 juni i Almedalen. Representanter från Ing-Marie Wieselgren familj kommer att finnas på plats tillsammans med regiondirektören Stefan Hollmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!