Inför 2019 beslutade Aftonbladet att lämna sin plats i Almedalen. I januari 2020 berättade SVT att även de skulle lämna sin plats i Almedalen som var belägen i anslutning till Rindihuset och scenen. Båda aktörerna var tydliga med att de skulle ha kvar sin nyhetsbevakning av Almedalsveckan.
Nu berättar nästa stora aktör att de lämnar sin plats på Almedalsveckan. Sveriges Radio har beslutat sig för att inte längre ha kvar sin scen på Donnersgatan.
– Den kommer inte att användas av oss under Almedalsveckan. Men vi kommer naturligtvis att vara i Almedalen och rapportera om vad som händer, säger Claes Bertilson, presschef vid Sveriges Radio.
Vad är anledningen till ert beslut?
– Det handlar helt enkelt om en besparing, det krävs extra resurser av oss för att ha en scen där. Vi kommer därmed ha färre medarbetare på plats. Vi kommer inte ha samma upplägg som i fjol, men jag kan ännu inte svara på exakt hur det kommer se ut, säger Claes Bertilson.
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger att det är tråkigt för Almedalsveckan att både SR och SVT lämnar sina platser.
– Det är två väldigt attraktiva platser. Både SR och SVT är stora mediehus och har ett viktigt uppdrag. Vad jag förstår ska båda organisationerna vara på plats och nyhetsbevaka. Det är det viktigaste utifrån ett demokratiskt perspektiv. Man kommer sakna dem under det första året, men sedan kommer det in andra, säger Mia Stuhre.
Det är inte klart vad som ska bli på SVT eller SR:s plats. SR:s yta hyrs ut av Hansa Event och där är det ännu ingenting klart.
– Vi vill att det ska vara så mycket aktivitet som möjligt där SVT höll till. Det finns ett intresse för den platsen och jag vet att det har kommit in förfrågningar. Det är viktigt för oss att det är en aktör som är i Visby mer än bara några dagar, säger Mia Stuhre.
– Visst kommer det förändra känslan i det offentliga rummet när det kommer in nya aktörer. Jag hoppas att det nu blir spännande arrangörer med bra frågor.
Hon säger att det är ett stort intresse gällande ansökningar för markupplåtelse under Almedalsveckan.
– Vi hade ett möte under måndagsmorgonen och marksidan hade även fått in bra med ansökningar. Vi har just nu runt 75 ansökningar gällande markupplåtelse. Upplevelsen är att vi har fler på gång än vad vi hade förra året, säger Mia Stuhre.
Johan Lindvall, vd Wisby Strand, säger att det för deras del även ser bra ut inför Almedalsveckan.
– Vi hade ett avhopp som vi ersätter med två nya. Det känns positivt och bättre än inför förra året. Det är det svaret vi vill ha och det börjar stegras uppåt inför nästa val, säger han.
Förutom att Sveriges Radio lämnar sin plats i Almedalen är det även klart att Södertälje kommun inte kommer närvara under Almedalsveckan i år. I fjol kostade deras medverkan kommunen 261 000 kronor. Politikerna som reser till Almedalen i år för att delta på andra seminarier kommer få sitt uppehälle betalt av kommunen.
– Vi har aldrig åkt för att göra reklam för Södertälje eller för att ha roligt, utan för att det är ett bra tillfälle att nå många beslutsfattare och väcka opinion i viktiga Södertäljefrågor. Alla de frågor som vi velat lyfta är idag på banan, de diskuteras idag nationellt och i många fall är det förändringar på gång, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, till Länstidningen i Södertälje.