Fem kilometer kabel dras i Almedalen

Gotlänningarna på BRS Networks har fullt upp inför Almedalsveckan, för ett 30-tal montrar och tält förväntar sig att kunna surfa friktionsfritt. Det innebär kilometervis med nätverkskablar. Under både denna och nästa vecka påverkas trafiken i och kring Visby hamn.

"Alla tält ska ha uppkoppling så det är en intensiv vecka", säger Jesper Hagelberg på BRS Networks.

"Alla tält ska ha uppkoppling så det är en intensiv vecka", säger Jesper Hagelberg på BRS Networks.

Foto: Emil Lundberg

Almedalen2024-06-20 05:45

För lite mer än en vecka sedan irrade lyckliga studenter runt utanför Wisby Strand i jakt på nära och kära. Nu har glädjerop bytts ut mot hammarslag mot byggnadsställningar och publikhavet har ersatts med evenemangstält och folket som bygger dessa. Under den stora terrassen där konfettin regnade sitter nu Jesper Hagelberg med en kabeldosa i hand och försöker se till att Almedalsveckans gäster kan ta del av fibernätet. 

– Alla tält ska ha uppkoppling så det är en intensiv vecka, säger han. 

Eftersom det numera är vecka 26 som gäller avslutas förberedelseveckan med midsommarafton. En dag som många inte räknar med att arbeta på. 

– Men någon måste vara i beredskap ifall att något händer, säger Jesper Hagelberg. 

undefined
Anders Uddin på BRS Netwoks berättar att han snittar drygt 16-18 000 steg om dagen.
undefined
Redan nu är det begränsad framkomlighet kring inre hamnen och Almedalen, och när Almedalsveckan väl drar igång är det fordonsförbud i hela området.
undefined
Säkerhetspådraget är stort kring Almedalsveckan, och polisen har bland annat placerat ut extra övervakningskameror på ett flertal platser på Almedalsområdet.
undefined
Enligt nätverksteknikern Jöran Lind kommer drygt fem kilometer kabel att användas under veckan för att säkerställa att alla tält och montrar har fiberuppkoppling.
undefined
Under onsdagen, två dagar innan midsommarafton, var förberedelsearbetet i full gång inför Almedalsveckan.
undefined
Jöran Lind vet om alla knep som kan tas till för att dra kabel i världsarvet, enligt Anders Uddin.

Tidsplanen ser dock ut att hålla och stora delar av innerstaden och Almedalen har nu fått nätverk tack vare kablar som stuvats undan i bland annat träd och stuprännor. 

– Det är inga snygga installationer direkt, säger Anders Uddin och skrattar. 

Han är kollega med Jesper Hagelberg och har sedan starten på företaget för sju år sedan arbetat med nätverket under Almedalsveckan. Utgångspunkt för kablaget är Almedalen, men kablarna sträcker sig så långt som till Klosterlängan och Drottens kyrkoruin. 

En kvalificerad gissning från nätverksteknikern Jöran Lind är att drygt fem kilometer kabel används hittills. Han har arbetat desto längre under Almedalsveckan och vet, enligt Anders utsago, exakt vilka knep och vrår man kan ta till för att få det provisoriska nätverket att kablas ut i världsarvet. 

– Det är lite speciella lösningar som är lite kul när man kommer på. I går tog vi exempelvis två plaströr och trädde in kabeln i och kastade sedan över ett tak, säger Anders Uddin. 

Han tillägger: 

– Men man försöker ändå få det lite snyggt. 

undefined
Många kilometer kabel, både för elektricitet och fiberuppkoppling, ligger nu utspridd i och kring Almedalen.
undefined
"Alla tält ska ha uppkoppling så det är en intensiv vecka", säger Jesper Hagelberg på BRS Networks.
undefined
Flertalet tält är redan på plats i Almedalen.
undefined
Sedan 2017 är det Gotlandstun som avgränsar politikerna från publikhavet vid Almedalsscenen.
undefined
Precis som förra året kommer matmarknaden, som under resten av sommaren står på Norderstrand, att finnas på plats i Visby hamn under Almedalsveckan.

Eftersom byggnationerna redan är i full gång är framkomligheten begränsad. Parkeringsplatserna utanför biblioteket och kallbadhuset är borttagna och istället är det längre ut på Holmen som bilburna hänvisas. Regionen uppmanar också att kolla skyltarna noggrant för att veta vad som gäller.

När politikerveckan sedan är igång råder det fordonsförbud i hela Almedalsområdet. Det innebär Cramérgatan, Donnersgatan och delar av Strandvägen. Dessutom krävs dispens för ett större område som sträcker sig från gamla fängelset i söder till Wallérs plats i öst. 

undefined
Karta över hur trafiken påverkas under Almedalsveckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!