Så kan kärnan i rapporten ”Mer gemensamt” från organisationen Difference beskrivas. Den diskuterades på ett seminarium i Almedalen under rubriken ”Bortom opinionsmätningarna – så har partierna och media gått vilse i flyktingfrågan” och bygger på data från bland annat European social survey ESS, och SOM-institutet.
Seher Yilmez, vd för Difference, presenterade rapporten. Hon menar att det i debatten om invandringen framställs som att Sverige återgått till ett ”normalläge”.
– Så är det inte alls. Normalläge är fyra till sex gånger fler som kommer hit. Politiken i dag är den som avviker från svensk tradition.
I rapporten sägs att det exceptionella med 2015 inte var Sveriges andel i flyktingmottagandet, den förändrades inte. Det exceptionella var antalet människor på flykt.
Siffrorna från ESS visar en stabil och övervägande positiv inställning till invandring och mångfald:
– Från politiska partier ser vi en överreaktion i retorik och politik, när man försöker positionera sig för att ta röster från Sverigedemokraterna. Till exempel (S) och (L) har säkra och möjliga väljare som kan leda till en helt annan position, påpekar Seher Yilmez.
Kent Persson, tidigare partisekreterare för (M), kommenterade:
– Man ska akta sig för att lyssna på den som skriker högst. Missnöjesrörelser bemötas med långsiktig politik som bottnar i ens värderingar, sa Kent Persson.