Hon lovar slåss för färjetrafiken

Näringsminister Annie Lööf (C) lovar nu gotlänningarna att hennes parti ska motarbeta alla försämringar i Gotlandstrafiken. - För mig som centerledare är det viktigt med likvärdiga förutsättningar oavsett var man bor.

Näringsminister. "Öns gröna näringar är beroende av bra fastlandsförbindelser," säger Annie Lööf. Foto: Malin Vinblad

Näringsminister. "Öns gröna näringar är beroende av bra fastlandsförbindelser," säger Annie Lööf. Foto: Malin Vinblad

Foto: Malin Vinblad

Almedalen2012-07-05 04:00

Annie Lööf är bestämd med att hon inte vill lämpa över ansvaret för trafiken på gotlänningarna och att Gotlandstrafiken är viktig för att hålla ihop landet.

- Jag vill vara tydlig med att Centerpartiet inte vill se ett minskat statligt åtagande, säger Annie Lööf till GA.

Hon är väl bekant med de gotländska ståndpunkterna som regionens politiker överlämnat till henne och hon har sedan hon tillträdde blivit välinformerad av Gotlandspolitikern Eva Nypelius (C) i frågan.

- Man ska ha goda kommunikationer oavsett var man bor. Staten har ansvar för goda kommunikationer på fastlandet och då måste det även gälla på Gotland, slår Annie Lööf fast.

När det gäller färjepriserna är hon tydlig med att några prissänkningar inte får gå ut över turtätheten.


"Rimmar illa"
- Jag är inte redo att sätta ner foten för något pris, men det är viktigt att staten har ett ansvar för goda förbindelser.

- Det funkar inte att sänka priset och sedan försämra turtätheten. Det tror jag rimmar väldigt illa med vad gotlänningarna vill, säger Annie Lööf.

Hon framhåller färjetrafikens nödvändighet för de gotländska företagen.

- De gröna näringarna är en av grundbultarna i Gotlands näringsliv och de är beroende av goda förbindelser till fastlandet, säger Annie Lööf.

Kan du lova gotlänningarna att det inte blir några försämringar jämfört med dagens trafik?

- Det är regeringen som får återkomma i den frågan, men både Centerpartiet här på Gotland och med mig som parti-
ledare kommer att vara en offensiv kraft för att inte minska det statliga åtagandet.

Allianskollegan Fredrik Reinfeldt (M) sa under gårdagen att han inte är beredd att ge några löften gällande trafiken. Annie Lööf kommenterar statsministerns uttalande så här:

- Självklart är grundbulten att vi ska ha en ansvarsfull ekonomi, men det som är grundbulten för Centerpartiet också är ju lika villkor för alla. Jag ger inga löften om pengar här, men jag ger löften om att vi inte ska minska vårt åtagande.

Men hur ser du på att Reinfeldt inte är lika tydlig som du är?

- Processen med det nya avtalet har inte börjat än och det är ju primärt Trafikverket som håller i det. Det jag markerar nu är vad jag som centerledare kommer att driva för position, sedan får andra partier ta ansvar för sina positioner.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt: Stöder Gotlandsupprorets ståndpunkter gällande färjetrafiken.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt: Har under veckan inte velat ge besked i frågan utan hänvisar till att han inte ger löften för att vinna "billiga poäng". Men han förstår att gotlänningarna vill ha långsiktighet och förutsägbarhet i trafiken.

Miljöpartiets Stina Bergström, trafik-politisk talesperson:
För framtiden gäller att Sverige-
trafiken blir hållbar miljömässigt och ekonomiskt. Man kan tänka sig en blandning av långsamma och snabba färjor med olika prisnivåer. Andra drivmedel kan vara ett alternativ, som gasfärjor.

Kristdemokraternas Johan Ingerö, Göran Hägglunds pressekreterare:
Man måste väga samman tid och pris och prioritera vilket som väger tyngst. Det är en fråga som måste involvera gotlänningarna.

Folkpartiets
Elin Boberg, Jan Björklunds pressekreterare: Ett nytt avtal håller på att upphandlas av Trafikverket. Man ska ta hänsyn till sådant som tillgänglighet, turtäthet och priser.

Sverigedemokraterna, Linus Bylund, pressekreterare:
SD anser att hela Sverige ska leva. Det förutsätter att man ska kunna röra sig även om man inte bor innanför tullarna i Stockholm. Resorna till och från Gotland får inte bli dyrare.

Socialdemokraterna, Anders Ygeman, trafikutskottet:
Vi socialdemokrater vill se snabba och prisvärda transporter till och från Gotland. Det krävs en långsiktigt hållbar lösning för färjetrafiken som främjar Gotland och de gotländska näringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om