Språkröret Åsa Romson (MP) är mycket orolig över vattenförsörjningen på norra Gotland. Under gårdagen besökte hon Ojnareskogen och Ducker. På platsen planerar Nordkalk att bryta sten, ett beslut som först avslogs, godkänts och nu ligger för rättslig prövning igen. Både i arbetet som miljöjurist och i riksdagen har Åsa Romson fått god kännedom i fallet.
Besöket på den föreslagna platsen för ett nytt stenbrott fick henne att ytterligare engagera sig i frågan om vattenförsörjningen. Romson menar att konsekvenserna av stenbrytningen inte är tillräckligt utredda och att det är svårt att förutspå vad som händer med vattnet.
- Jag blev orolig. Vi har en del skräckexempel som exempelvis Hallandsåsen. Det kändes lite omskakande i dag, säger hon.
"Försämrats"
För tre år sedan ändrades lagstiftningen när det gäller prövning för täktverksamhet. Riksdagen beslutade att det som kallades "Stoppregeln" togs bort.
Paragrafen innebar att man först och främst prövade om verksamheten kunde skada naturen i så fall skulle ansökan kräva dispens från regeringen. Nu kräver Åsa Romson att regeringen ändrar på sitt beslut att ta bort paragrafen.
- Det har uppenbarligen blivit en försämring av skyddet för biologisk mångfald, säger Åsa Romson.
Ministerfråga
Regeringen lovade inför riksdagens beslut att det fanns andra paragrafer i miljöbalken som i stället skulle se till att den biologiska mångfalden skyddas. Romson menar att det blivit precis tvärtom och att kalkbrytningen i Bunge är det tydligaste exemplet. När Nordkalk först ansökte om tillstånd fick de avslag. När avslaget sedan överklagades hade 2009 års lagändring trätt i kraft. Åsa Romson menar att företaget aldrig fått sin ansökan godkänd om "stoppregeln" inte tagits bort.
Nu väntar parterna på besked från Mark- och miljööverdomstolen som återigen prövat frågan.
Åsa Romson vill nu att miljöminister Lena Ek tar tag i frågan.
- Det börjar bli dags att fråga henne vad hon tycker, säger Åsa Romson.