Trots att Almedalen pågår ända fram till söndagen är det få evenemang som stannar längre än till fredagen. Redan under torsdagen har många aktörer börjat packa ihop sina montrar och begett sig tillbaka hem.
En av de som jobbar med att bygga ihop och ta isär eventen är Johan Loveman, arbetsledare på Stockholms bordsuthyrning.
– Det har varit lugnare i år på grund av att det är färre evenemang än tidigare. Vi har varit här sen förra måndagen och fixat i ordning, men våra största nedriggningsdagar är nu på torsdagen och fredagen under Almedalsveckan, berättar han.
Företaget har bidragit med 20 ton möbler och utrustning till Almedalsveckan, motsvarande åtta fulla lastbilar. En av deras största kunder är kommunikationsföretaget Utsikt, som erbjuder planering och genomförande av evenemang och sammankomster under Almedalsveckan för olika aktörer. Felicia Waldner som är projektledare på Utsikt jobbar för första gången på Almedalen i år. Hon tror att det handlar om att ha ekonomiska förutsättningar för att kunna ha anställda på plats i fler dagar.
– Måndagen och tisdagen är generellt mer intensiva, det är då saker händer. Sen lättar trycket, säger Felicia Waldner och fortsätter:
– Det är dels väldigt tidskrävande för de som jobbar, och sen måste man betala för kost, logi och annat därtill åt dem. Det är nämligen mycket Almedalsaktiviteter och events som ingår när man kommer hit och jobbar, och det är redan dyrt på Gotland på somrarna. Det blir kostsamt att ha anställda här.
Anders Karlström är ansvarig för samhällskontakter på SOS Alarm. De delar ett tält vid hamnen tillsammans med Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Gotland och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor. Enligt honom har de inte sett någon större skillnad i besöksantalet på Almedalsveckan.
– Jag har varit här tidigare, och i år hade vi fler besökare än någonsin - hela 850 personer kom förbi vårt tält under onsdagen, säger Anders Karlström.
Han märker dock att det har skett förändringar för andra aktörer som är med under veckan.
– Man ser att många har stängt sina tält längst med strandpromenaden, säger han, och fortsätter:
– Jag har däremot inte märkt att det är färre program i år. Vi är med i fler samtal och evenemang än tidigare.
Även Anders Karlström kan dock erkänna att många försvinner efter onsdagen.
– Det är inte meningsfullt att köra offensivt på fredagen. Det höga besöksantalet var mycket mindre på torsdagen.
Han menar att organisationen inte klarar av att ha en hel vecka.
– Det är svårt att hitta arbetskraften som kan ställa upp, speciellt i och med att detta är under semestertider.
Dock tror inte Anders Karlström att den dåliga trenden för Almedalen kommer hålla i sig.
– Det är första året efter ett nationellt val, så fort det är dags för ett nytt kommer det vara fullt här igen. Och om inte det så hade Almedalen inte behövt vara större än så här. Det hade fortfarande varit lika värdefullt om det minskade 10 procent.