I går kväll gick anmälningstiden ut, för dem som ville få in en punkt i Almedalsveckans officiella program utan att behöva betala för det. En timme innan denna möjlighet stängde hade 3 112 evenemang inkommit – vilket kan jämföras med 3 064 anmälda punkter inför samma deadline ifjol.
Men arrangörerna vill inte börja prata rekord riktigt än.
– Skillnaden från förra året är så pass liten, men det är kul att vi ligger i fas med fjolåret, säger Elin Nysten, programansvarig för politikerveckan den 2–9 juli.
I går morse var arrangörerna inte ens uppe i tusen evenemang, så många gjorde sina anmälningar i sista stund under gårdagen – även det en trend som verkar hålla i sig.
Elin Nysten förväntar sig också att många gör ändringar framöver, något som går att göra gratis så länge det är mindre justeringar. Dessutom lär fler programpunkter fortfarande tillkomma – nästan tusen sådana inkom i fjol efter att "gratisgränsen" hade passerats.
Samtidigt som veckan storleksmässigt verkar likna fjolåret, syns det skiftningar i vilka ämnen som är de populäraste att diskutera eller hålla föredrag kring, från år till år.
Topptrion på denna lista ser ut att få ett nytillskott. Efter att ha legat på en stadig fjärdeplats sedan 2014, verkar ämnet byggande ta klivet upp till andraplatsen – och det konkurrerar alltjämt om nummer ett, med det sedan länge populära området vård och omsorg.
Många ämnen går dock i varandra. Det betonar Christine Hudson, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet:
– Det kan handla om att det inte finns tillräckligt med bostäder för nyanlända och unga, eller att det kan finnas byggande som är problematiskt ur klimat-, integrations- eller jämställdhetsperspektiv, säger hon – och nämner därmed flera andra av Almedalsveckans populära ämnesord, inlemmade i byggbegreppet.
En snabb överblick av frågeställningarna inom byggandekategorin stödjer hennes teori: Flera av dessa är tätt sammankopplade med sådant som hållbarhet och ekonomi.
Noteras bör att årets siffror är preliminära, samt att statistiken bygger på vilket ämne som arrangörerna själva angivit som nummer ett, det vill säga som huvudfokus för evenemanget.
Men det finns flera intressanta tecken på trender i statistiken.
En sådan gäller området sysselsättning/arbetsmarknad. Detta i valsammanhang ständigt heta ämne har inte varit topp tre i Almedalen sedan 2013. Sedan dess har det dalat stadigt – och i år ser det ut att landa så långt ner som på 17:e plats. Och den ständigt diskuterade mångfalden verkar inte heller nå topp tio i sommar.
Vilka ämnesord som finns att välja på för arrangörerna uppdateras från år till år.
– Vi såg att ”demokrati” låg i topp bland sökorden i fjol. Därför har vi valt att plocka in det som ämne till i år, ger Elin Nysten som exempel.
Detta blev också populärt direkt och ser ut att slå sig in på topp tio redan i år.
Medan yttrandefrihet, en annan nykomling bland de valbara ämnena, däremot har fått ett förvånansvärt svalt mottagande. Bara en handfull programpunkter har detta som huvudfokus hittills.