2001 bestod Almedalsveckan av 52 evenemang – i fjol var den siffran betydligt större. Totalt var det 4062 evenemang som var kopplade till Almedalsveckan och under tisdagen samlades näringslivet, politiker och myndigheter för att diskutera hur man kan bevara och utveckla veckan.
– En del av de gotländska företagen har så mycket som 80 procent av sin årsomsättning under veckan. Den betyder mycket för väldigt många, säger Julia Bendelin, moderator, som höll i trådarna under mötet.
En av punkterna som diskuterades var bland annat hur man ska stoppa NMR från att hyra mark under Almedalsveckan. Där har Region Gotland tagit fram en handlingsplan för att det inte ske. Därutöver var en av de stora frågorna hur man ska göra det billigare att delta – många upplever att resan till Gotland och boendet här är dyrt.
– Vi behöver gemensamt ge Almedalsveckan lite omsorg och säkerställa att den här veckan fortsätter, inte minst för demokratin. Jag vet att engagemanget finns hos er och hos alla gotlänningar, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Peter Lindvall flikade in:
– Jag skulle önska att vi här i dag lyfter blicken. Jag tror mycket på att om man bestämmer sig för någonting, då blir det så. Om vi ska bestämma oss i dag att Almedalsveckan ska fira 100 år, det är kanske det perspektivet vi ska ha. Vi bör fundera på vilken Almedalsvecka vi vill lämna efter oss.
Cecilia Larsson, produktionsledare för SVT i Almedalen, säger att just kostnadsbilden är något som gör att även SVT överväger om det är värt att vara i Almedalen.
– Tidigare år kunde man ringa i maj och då hade hotellen sommarpriser för hotellboende. Nu är det dyrare att åka till Almedalen än vad det är att åka från Stockholm till New York, säger Cecilia Larsson.
Hon säger att SVT står och väger om det, utifrån public service-uppdraget, är värt att åka till Almedalen.
– Man bör tänka på kostnaderna. Vi är licensfinansierade och de pengarna vi får ska räcka till allt vi gör. När det blir dyrare i Almedalen, blir det ju svårare för oss att försvara den närvaro som vi ändå har. Vi måste hela tiden sätta det i relation till allting som vi vill göra, säger Cecilia Larsson.
– Nu håller partiledarna ofta tal under till exempel sommaren, vintern, Järvaveckan och i Almedalen. Så vår närvaro kanske inte är så viktig ur just den synvinkeln.