”Nu måste vi anstränga oss”

Myndigheternas minskade representation under Almedalsveckan får arrangörerna att konstatera att veckan inte längre är något självspelande piano. Ändå budgeterar regionen bara 4 000 kronor till marknadsföring av Almedalsveckan.

GA 27 juni.

GA 27 juni.

Foto:

Almedalsveckan2018-06-28 08:00

– Jag blir bekymrad. Det här visar på en nedåtgående trend och faran är att vi tappar det nära demokratiska samtalet om den fortsätter, säger Eva Ahlin, ordförande för Almedalsveckans huvudarrangörsgrupp, när hon får kännedom om GA:s granskning av myndigheternas bantade Almedalssatsningar.

Här har det framkommit att många myndigheter drar ned på sina Almedalsbudgetar och sänder färre medarbetare till Visby.

Mia Stuhre, som är projektledare för Almedalsveckan, blir också bekymrad:

– Att alla har kommit till Almedalsveckan är en del av framgångssagan. Det är som ett pussel. Om myndigheterna inte kommer fattas en bit, säger hon.

Mia Stuhre tror sig hitta en del av förklaringen i Almedalsprogrammet. Enligt kalendariet har antalet programpunkter som arrangeras av stat och kommun minskat, jämfört med i fjol, medan intresseorganisationernas arrangemang ökar stort. Samma tendens fanns 2014 och det var också ett valår.

– Det är ett speciellt år i år. Först nästa år kan vi se om det här är en trend eller en tillfällighet, säger Mia Stuhre.

Trots att Almedalsveckan är Gotlands i särklass största evenemang och trots hårdnande konkurrens från exempelvis Järvaveckan har Region Gotland en minimal marknadsföringsbudget för evenemanget.

4 000 kronor är vad som är avsatt. Denna budget spricker varje år – i fjol kostade marknadsföringen 65 000 kronor – men det är ändå att beteckna som mycket måttligt för ett evenemang av den här storleken.

Mia Stuhre välkomnar de planer som nu finns på att stärka kommunikationsstödet inför nästa år.

– Det innebär att jag får mer tid att jobba med de här frågorna. Om myndigheterna drar ned även nästa år behöver vi veta vad vi som värd kan göra för att de ska vilja vara här, säger hon och fortsätter:

– Almedalsveckan har varit ett självspelande piano, men nu kommer en tid när vi måste anstränga oss. Alla måste vara på tå och visa att vi verkligen vill ha Almedalsveckan här.

Både Mia Stuhre och Eva Ahlin uppmanar alla parter som på något sätt är inblandade i veckan att vara ödmjuka.

– Kostnadsläget gör att organisationer drar ned på sina satsningar. Vi kan naturligtvis inte säga till privatpersoner att de inte får ta betalt, men vi för en dialog med hotellen om att vi inte får prisa ut oss säger Eva Ahlin.

Så gjorde vi undersökningen

I två tidigare reportage ha GA berättat om svenska myndigheters nedbantade Almedalssatsningar och vilka konsekvenser detta får för intresseorganisationerna.

GA ställde frågor till 28 myndigheter. Hälften berättade att de sänder färre medarbetare till Almedalsveckan i år, jämfört med förra året. Var fjärde myndighet åker också till Almedalsveckan med en bantad budget.

Bland de som drar ned mest finns exempelvis Försvarsmakten som minskar sin budget från cirka 1 miljon till 75 000, Stockholms Universitet som nästan halverar sin miljonbudget och EU-kommissionen i Sverige som minskar sina kostnader med en tredjedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om