Det var vid årsskiftet 2018/2019 som det femåriga EU-projektet "Life Elmias" avslutades vilket även sammanföll med nedskärningar för Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i och med decemberbudgeten.
– Då var vi tvungna att fundera på hur vi skulle gå vidare närmaste tiden framåt. Det handlade bland annat om att avverka och destruera de sjuka almar vi hade inventerat. Det var också nödvändigt att genomföra en ny almsjukeinventering under sommar 2019 för att möjliggöra en fortsättning, säger Karin Wågström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen på Gotland, som förklarar vidare att åtgärderna under detta år, fram till hösten, har bekostats av Skogsstyrelsen.
Karin Wågström berättar att det är tack vare en tilläggsbudget som Naturvårdsverket har gått in med mer medel vilket gör att de kan fortsätta bekämpningsinsatserna fram till årsskiftet.
– Därefter är framtiden oviss. Dock vill Naturvårdsverket veta hur mycket alm det verkligen finns på Gotland och därför kommer vi att göra en studie av almbestånden på ön under nästa år, säger hon.
I dagsläget uppskattas antalet almar på ön till cirka en miljon.
– När vi har mer kunskap om det så kommer Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket att återuppta diskussionerna om framtiden för öns almbestånd. Avgörande kommer att bli Naturvårdsverkets inställning och hur de ser på utsikterna att klara att bibehålla en tillräckligt stor almpopulation på ön samt möjligheter till fortsatt finansiering, säger Karin Wågström.
Efter sommarens inventering kan man från Skogsstyrelsens sida konstatera att antalet insjuknade träd ligger på ungefär samma nivå som tidigare. Antalet drabbade träd har varken minskat eller ökat.
– Hade vi inte bekämpat almsjukan under de tolv år som nu gått sedan vi påträffade almsjuka för första gången så hade det varit en kraftig ökning av antalet sjuka träd varje år, så vi anser att det är väldigt tydligt att vi lyckats kontrollera almsjukan. Det kommer att behövas ett årligt kontrollprogram för att hålla den i schack och om vi ska kunna minska antalet årligen insjuknade träd behöver vi bättre inventeringsmetoder som nyttjar ny teknik, säger Karin Wågström med viss tillförsikt i rösten.
Hon betonar att läget inte är nattsvart och säger lite skämtsamt att det handlar om huruvida man vill se det "som att glaset är halvfullt eller halvtomt".
Karin Wågström fruktar hur det skulle vara ifall almen försvann helt på Gotland som det är har skett på Öland, grannön som drabbades samtidigt som Gotland.
– Det skulle innebära en väldigt stor förändring av det gotländska landskapet där alm och ask är utbredd. Asken är ju även den hårt drabbad av sjukdom. Det är många arter som påverkas av en förändrad miljö som blir fallet om två av våra viktigaste trädslag försvinner, säger hon och fortsätter:
– Kommer det inte till några nya pengar så släpps sjukdomen loss och då går det väldigt fort och almarna försvinner.