På Gudings gård finns fyra stallar med värphöns. Majoriteten är konventionellt hållna, frigående inomhus, resten är ekologiska.
De Krav-godkända hönorna är vana vid att gå utomhus i ett stort hägn. Men redan i fredags begränsades rörelsefriheten.
På grund av misstankarna om att det var Newcastlesjuka som orsakat duvdöd på Gotland får hönsen hålla sig inne eller på "verandan" intill stallet.
- De tycker inte att det är så kul. De står där och trycker och vill ut, säger Ilse Hallgren.
Hon har för vana att följa Jordbruksverkets och länsveterinärens rekommendationer.
När GA talar med henne är det ännu inte klart om det virus som orsakat fågelsjukdomen på ön är den farligare varianten och om Gotland kommer att läggas till listan av riskområden. Blir det så kommer fjäderfähållningen att omfattas av en rad restriktioner.
- Att hålla hönsen inne är en vettig rekommendation. Men det är ingen garanti. Viruset kan ta sig in genom lufttrumman, menar Ilse Hallgren.
Alla avlivas
Hon är egentligen mest orolig för ett utbrott i de konventionella stallarna med omkring 30 000 höns. Drabbas några av sjukdomen måste hela besättningen avlivas. Om det skulle inträffa finns det än så länge statligt stöd att få, även om det inte helt täcker djurens värde och saneringskostnaden.
Däremot påverkas inte produktionen om de höns som har för vana att vistas ute måste stängas in. Och när det är kallt är de ändå inte så sugna på att gå ut.
- De funkar bra ändå, de går fritt och har gott om plats. Det är inte ett djurskyddsproblem att hålla dem inne, men de saknar att få gå ut, säger Ilse Hallgren.
Ännu noggrannare
Hon poängterar att det inte går att vara konstant orolig för sjukdomar. Därför är man alltid noga med handhygien och klädbyten.
- Vid förhöjd smittrisk blir vi ännu mera noggranna. Då undviker vi också att i onödan gå mellan olika stallar, och går alltid från de yngre till de äldre hönsen, förklara Ilse Hallgren.
Sjukdomen är anmälningspliktig. Upptäcker man något misstänkt måste veterinär kontaktas. Ännu har ingen smitta märkts vid Gudings i Alva.
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, lämnade under gårdagen inget besked om det virus som påträffats på Gotland är den variant som föranleder att ön förklaras som riskområde. Länsveterinär Agneta Karlsson-Norström rekommenderar att fjäderfä hålls inne i avvaktan på Jordbruksverkets direktiv.
"Ingen garanti även om hönsen är inne"
- Även om hönsen hålls inne är det ingen garanti mot smittan. Det säger Ilse Hallgren vid Gudings i Alva som redan före helgen vidtog försiktighetsåtgärder mot Newcastlesjukan.
Newcastlesjuka:
Smittar inte människor
Skyddsområde vid utbrott är minst 3 kilometers radie från den smittade gården
Övervakningsområde är minst 10 kilometers radie från gården
Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen
Fåglarna får nedsatt allmäntillstånd
sänkt äggproduktion och ökad dödlighet
hängande vingar, förlamade ben, kramper, cirkelgång
andningssvårigheter och diarré
Sprids genom direktkontakt mellan fåglar och via
redskap, skor, kläder, fordon, damm, fjädrar
Källa: Jordbruksverket