– Vad jag vet är det två andra tjejer som också kommer från Gotland, så jag kommer inte att vara helt ensam där. Jag känner mest spänning över att komma ut på nya äventyr, men är lite spänd över att lämna allt jag känner, säger Freja Rydqvist, som har åkt med sitt flyttlass från Alva och upp till Kiruna.
Hon har hittat ett tillfälligt boende i ett hus i den gamla delen av staden och vet inte hur länge hon kan bo där innan det rivs. Hennes plats på rymdgymnasiet är dock säkrad för tre år framåt.
– Jag har alltid varit ganska intresserad av rymden. När jag var sex år åkte hela familjen till Florida och besökte Nasa. Det var nog det som startade intresset, när man fick se raketerna. Vi fick även se en uppskjutning som var coolt, säger Freja Rydqvist.
Sedan hon såg en youtubefilm om Rymdgymnasiet har hon velat söka dit. I läroplanen finns profilämnen som astronautkunskap, astrobiologi och robotteknik, med 3D-printers i klassrummen och gästföreläsare som Christer Fuglesang. Fysik är Freja Rydqvists favoritämne i skolan, men även matte, kemi och biologi.
– Jag har ingen aning om vad jag ska göra efter skolan, men jag vill läsa vidare. Det är inte ett mål att ta sig ut i rymden, mer en dröm som nog inte kommer att uppfyllas. Att få se jorden utifrån, säger hon.
Nu ser hon fram emot den norrbottniska naturen och norrskenet på nätterna. Att studera den stjärnhimmel som hon och hennes storebror ibland tittat på, från trädgården med en släktings gamla teleskop.
– Det är kul att se vad som finns. Det är så mycket med rymden som man inte vet. Det är det som lockar. Det finns så mycket att utforska, säger Freja Rydqvist.
Hon är en av 35 antagna och hon känner redan Wenche Nilsson Ahlqvist från Lärbro som också ska börja. De är dock inte de första gotlänningarna på Rymdgymnasiet. Felizia Schnell började där 2008, tillsammans med en annan gotländsk elev. Hon minns gymnasietiden som en lärande upplevelse, men arbetar inte med rymden.
–Jag blev interaktionsdesigner och håller på med mötet mellan människa och teknik. Jag har ett stort vetenskapsintresse och det är mycket som har väckts på rymdgymnasiet, säger Felizia Schnell.
Idag är hon 29 år och jobbar med digitalisering och automatisering för Linköpings kommun, där hon studerade vidare och numera bor.
Freja Rydqvist vet inte vad hon vill arbeta med i framtiden. Hon följer sina intressen ut i det okända.