"Tokigt att ha ett gränsvärde som inte går att nå"

Grannar klagar på buller från helikopterplattan vid Visby lasarett. I en skrivelse framför nu hälso- och sjukvårdsförvaltningen att bostadshus måste lösas in eller att man tvingas använda Visby flygplats för ambulanstransporter – om bullergränserna inte görs om.

Foto: Petra Jonsson

AMBULANSHELIKOPTERN2018-10-23 18:05

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade 2012 att bullernivån från flygningar med ambulanshelikoptern maximalt fick vara 45 decibel inomhus i närliggande byggnader.

Ett beslut som Hälso- och sjukvårdsförvaltningen sex år efter beslutet menar är omöjligt att nå. Inom kort skickas en begäran till Miljö- och hälsoskyddsnämnden att beslutet ska göras om.

– Det känns tokigt att ha ett beslut kring ett gränsvärde som vi vet inte går att nå, säger Yvonne Skovshoved, ekonomichef på förvaltningen, som diskuterat frågan med Hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar och Börje Martell, säkerhets- och miljösamordnare på förvaltningen.

Förvaltningen har hittills fått vidta ljuddämpande åtgärder då en fastighetsägare som klagat på buller från ambulanshelikoptern. Trots åtgärderna har man ännu inte lyckats nå gränsvärdet för buller, dessutom har nu ytterligare en fastighetsägare klagat.

– Den första fastighetsägaren är nu nöjd. Det är de här två fastighetsägarna som jag vet har klagat, säger Yvonne Skovshoved.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen framför att det finns två alternativ att ta till om bullergränserna inte höjs. Ett förslag är att regionen löser in ett stort antal fastigheter som i så fall bör avyttras som bostäder. Dessutom menar förvaltningen att regionen även måste vidta omfattande åtgärder på fastigheter som ligger längre bort från helikopterplattan. Det är i så fall de fastigheter som regionen bedömer ska kunna nå riktvärdet på 45 decibel inomhus.

"Detta skulle ge Region Gotland orimligt höga kostnader och ett förmodat stort missnöje bland de boende i fastigheterna", menar man i skrivelsen.

Det andra alternativet består av att enbart använda Visby flygplats för helikoptertransporter till fastlandet, samt använder flygplatsen för transporter till och från olycksplatser som till exempel Fårö, Storsudret eller Karlsöarna.

"För svårt sjuka och skadade patienter är tidsåtgången en kritisk faktor likaväl som förflyttningar är ett riskmoment, framför allt vid allvarliga skador eller livshotande sjukdomstillstånd. Att använda Visby flygplats som bas för helikoptertransporter skulle således påverka patientsäkerheten kraftigt negativt vid svår sjukdom och skada", skriver Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vidare.

Claudia Castillo, hälsoskyddsinspektör vid Region Gotland, är medveten om de problem som finns på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Det här är ett beslut som vi tagit eftersom det är en anmälspliktig verksamhet. Vi får se vad de har för synpunkter och om vi håller med eller inte, säger Claudia Castillo.

Hon har förståelse för den problematik som hälso- och sjukvårdsförvaltningen brottas med.

– För några år sedan åtgärdade man den här bostaden i fråga, men då började också grannen fråga och ville ha sin bostad åtgärdad. Det kan bli ohållbart för dem om fler vill ha bättre inomhusmiljö. Samtidigt är det en svår fråga, det är naturligtvis nödvändigt med en helikopterplatta för ambulanshelikoptern. Samtidigt tycker vi att det här måttet är en rimlig nivå inomhus för omkringliggande bostäder. Vi tyckte att man skulle kunna klara den inomhusnivån, säger Claudia Castillo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!