I april införde regionen ett betvattningsförbud för att säkra vattentillgången på ön under årets mest välbesökta månader. Sedan dess har befolkningen på ön mångdubblats och trycket på vattenförsörjningen ökat. Under tisdagen skickade regionen ett sms till boende i Åminne med uppmaningen att bejaka det rådande bevattningsförbudet då man upptäckt ovanligt hög påfrestning på vattenreservoaren där.
– Vi märkte att förbrukningen var utöver det vanliga och gick ut med meddelandet för att se om det minskade något. Men det är fortfarande högt och vi har inte hittat något läckage. Vi ser att förbrukningen är extra hög på kvällar och mornar och misstänker att det är då de boende går och lägger sig eller vaknar. Många gör samma bestyr samtidigt, säger Susanne Bjergegaard Pettersson vatten och avloppschef på regionen.
Den ökade förbrukningen har gjort att regionen tvingats fylla på vattenreservoaren i området för att tillgodo se det ökade behovet.
– Vi har kört ut med lastbil och fyllt på med vatten i reservoaren. I Åminne finns bara en vattentäkt då det är en liten ort, det funkar under resten av året. Men just nu räcker den inte riktigt till, säger Susanne Bjergegaard Pettersson och fortsätter:
– Men vi uppmanar boende i området att sprida ut tiderna de använder vattnet om de har möjlighet till det. Att till exempel tvätta eller duscha mitt på dagen gör att trycket minskar. Har man semester och ledig tid är det ett enkelt sätt att fördela trycket över hela dygnet.
Utöver det ovanligt höga trycket i Åminne är det likt sommarmånaderna de senaste åren även ett väldigt hög tryck på vattnet på ön i stort.
– Vi kan väl kalla det för kritiskt, men stabilt, över hela ön. Men jag tycker att gotlänningarna sköter sig och ofta när någon bryter mot bevattningsförbudet handlar det om saker som att man glömt kranen på eller så. Det är sällan med mening utan snarare att man glömmer bort det, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Att juli snart går över till augusti och att besöken till ön minskar ju närmare skolstarter och semesterslut man kommer gör att Susanne Bjergegaard Pettersson räknar med ett minskat tryck på vattenförsörjningen inom kort.
– Vi räknar med att den ökade förbrukningen fortsätter i ungefär två veckor till innan det lugnar sig, säger hon.