– Kom alla små och stora akrobater, ropar Anna E Weiser.
Det är uppvärmning i cirkustältet. Barnen och föräldrarna går mot henne med stampande steg och armarna spända som om de vore starkast i världen.
– Barnen säger cirkusskola men det är en cirkusinspirerad ljud- och balanskonstskola, säger Anna E Weiser som startade kurserna tillsammans med sin man Wolfgang Weiser 2004.
Han är balanskonstnär, rörelsepedagog och teaterlärare. Själv är hon klangkonstnär som också utbildar sig till rörelsepedagog. Anna kommer från Väte, har gått tonsättarskolan i Visby och Musikhögskolan i Stockholm. Sommarkurserna i Anga har varvats med föreställningar som har turnerat runt på gotländska förskolor. Åldersgrupperna sträcker sig från ettåringar till ungdomar och de har även testverksamhet för personer som är 60 plus. På familjekurserna följer en vuxen alltid med barnet.
– Vi erbjuder både en möjlighet och trygghet, man gör lite akrobatik, klättrar på varandra eller går balansbana. En förälder kanske tycker att det är jättesvårt att gå på lina, medans barnen inte tycker det, säger Wolfgang.
I tältet ligger påsar med utklädningskläder vid träbänkarna. En tunn matta täcker trägolvet och gymnastikmattor lutar mot tältduken, en lina står längs ena sidan och cirkussaker är sorterade i ett hörn. Där finns bland annat balansredskap, jongleringsbollar, trollerilådor och klanginstrument.
– Det är så lekfullt att använda sig av cirkusens miljö. Vi är inte så intresserade av att barnen ska bli experter på sina konster, utan att se alla barn. Det handlar om varseblivning, perception och uppfattningsförmåga, förklarar Anna.
Barnen har övat på konster och klanger i en vecka och förbereder sig för avslutningsföreställningen, även om den inte är något huvudfokus i kursen.
– Det viktigaste är inte att vi presterar utan att kunna hitta en fin känsla och att få växa. Det finns en enorm trötthet och stress hos barn att prestera och leverera och här får man vila från det, säger Anna, som hela tiden säger till barnen att de bara ska göra de olika momenten om de vill.
Sommarskolan ska vara ett utrymme där barn kan visa fler sidor av sig själva.
– När man är liten har man förmåga till otroligt många saker man är född med. Om man inte rullar runt på en äng, klättrar i träd eller slår kullerbyttor så tränar man inte de förmågorna, säger Wolfgang innan det är dags för veckans cirkusföreställning.