Barnens kreativitet i fokus på cirkusskolan i Anga

För artonde sommaren i rad hålls cirkusskola för barn i Anga. "Det handlar om att ha kul och prova nya saker", säger arrangören Wolfgang Weiser.

Gemensam uppvärmning inför dagens aktiviteter i det stora cirkustältet.

Gemensam uppvärmning inför dagens aktiviteter i det stora cirkustältet.

Foto: Maja Steen Danielsson

Anga2024-07-03 12:15

Det var arton år sedan Anna E Weiser tillsammans med Wolfgang Weiser höll sin första cirkusskola för barn på villatomten i Anga. Sedan dess har de skalat upp och nu hålls skolan på ängen bredvid villan där det finns plats för det stora tältet som paret bygger upp i början av varje sommar.

De är båda en del av Vibrationsverket som utöver verksamheten med cirkusskolan även ägnar sig åt workshops och föreställningar. Tältet fungerar också som scen, med flera kommande föreställningar.  

Cirkusskolan har varit populär sedan starten och flera deltagare är återkommande.

– Det viktiga är att barnen har kul och får prova nya saker, säger Wolfgang Weiser.

Att lära sig använda kroppen och göra saker man inte tidigare har gjort menar han bidrar till att stimulera barnens kreativitet.

– Om det så är att jonglera, gå på lina eller klättra i träd gör detsamma. Det är olika för alla, säger han.

Under veckan får barnen ägna sig både åt klassiska cirkuskonster som att gå på lina och jonglera, men också att skapa musik. De får även öva på att lyssna på olika ljud och rytmer.

– Vi har kunskap från lite olika områden, jag kommer från musikvärlden och har studerat komposition. Och Wolfgang kommer från cirkusvärlden och är utbildad rörelsepedagog, säger Anna E Weiser.

Utanför det stora tältet står rader av upp- och nedvända metallbyttor och krukor, som i sammanhanget fungerar som slagverk.

– Vi använder oss inte av instrument som gitarr och piano, eftersom det är svårt för många i början. I stället använder vi oss av sådant som alla klarar med en gång, som slagverk, säger Wolfgang Weiser. 

Tidigare i år larmade flera lärare om elever som inte kunde klippa med sax eller göra kullerbyttor. Det här är något som Anna E Weiser också blivit varse, och på cirkusskolan jobbar de aktivt med barnens motorik.

– I dag går allting väldigt fort och det finns inte samma tålamod som förr. Och skärmarnas framfart och det ökande skrollandet gör att barn inte använder händerna i samma utsträckning som förr, säger hon och fortsätter:

– Till följd blir de finmotoriska färdigheterna lidande, och saker som att knyta en knut kan vara svårt. 

I veckan ska barnen öva på just detta. Garntrådar ska knytas fast i kanten på tältet och sedan dras kors och tvärs över rummet.

– När man gör något för första gången måste man göra det långsamt, vilket kan kräva tålamod. Och det är något vi inspirerar till här, säger Anna E Weiser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!