I augusti 2015 meddelade klimat- och miljöminister Åsa Romson att regeringen ville utlysa 15 nya Natura 2000-områden på Gotland, samtidigt som de ville utöka tio befintliga områden. Totalt handlade det om 10 000 hektar mark. Sedan dess har en rad processer pågått i mark- och miljödomstolen samt förvaltningsrätten.
Kritik har riktats mot regeringen för att de, genom sitt beslut, försöker föregripa domstolsprövningar i Sverige genom att använda Europeiska kommissionen som ett verktyg.
– Att anmäla regeringsbeslut till Konstitutionsutskottet är inget man bör göra lättvindigt. Ärendet, som rör nya Natura 2000-områden på norra Gotland, är däremot principiellt intressant för utskottet
att granska eftersom att något liknande inte skett i Sverige tidigare, säger han i ett pressmeddelande.
Kritiken rör ett regeringsbeslut som undertecknades av statsrådet Per Bolund (MP) den 11 augusti 2016, där regeringen avslår en begäran om rättsprövning av sitt regeringsbeslut den 31 augusti 2015 – trots att Högsta Förvaltningsdomstolen förordnat att detta beslut inte ska gälla.
– Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tillåter rättsprövning av sina regeringsbeslut. Själva lagen om rättsprövning kom ju till just för att Sverige fällts i Europadomstolen. Och nu när det finns risk att regeringen bryter mot artikel 6 i Europakonventionen så vill man inte ta i rättsprövningen. Det är märkligt, säger han.