Gotlänning fick skyddad identitet röjd av regionen

Region Gotland anmäler fyra fall av missförhållanden inom socialförvaltningen. En ungdom ska ha örfilats av personal och en annan anställd ska ha röjt en brukares skyddade identitet.

Foto: Dennis Pettersson

Anmäler2017-09-09 11:00

Socialförvaltningen anmäler själva fyra händelser enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En medarbetare misstänks för sekretessbrott, efter att ha röjt en brukare med skyddad identitet.

– Det är en allvarlig brist i tjänsteutövningen. Man har pratat med fel person om fel saker, men jag kan inte gå in i det enskilda fallet, säger Therése Thomsson, tillförordnad kvalitetschef på socialförvaltningen.

Brukaren har fått erbjudande om en förändrad boendesituation och den anställda har, enligt Therése Thomsson, fått samtal och kompetensutveckling.

Efter att en ungdom som bor vid ett privat HVB-hem känt sig hotad har en anställd polisanmälts. Ungdomen har uppgett att den anställda utdelat en örfil.

– När man läser hur ungdomen har upplevt situationen är det oerhört tråkigt. Om man brister i sin professionalitet är det beklagligt, säger Therése Thomsson om den anställdas agerande.

Medarbetaren får efter händelsen inte arbeta med ungdomen i gränssättande situationer.

– Verksamhetsansvariga vid boendet tar ansvar för att ungdomarna ska känna sig trygga, säger Therése Thomsson.

Socialtjänstens egen utredning visar att det privata boendet har vidtagit nödvändiga åtgärder.

Den tredje anmälningen handlar om bristande rutiner vid familjestödsenheten, som erbjuder utsatta ungdomar sommarjobb. Där saknas rutiner för att förmedla kunskap om ungdomar med skyddad identitet.

– Här har man sett en risk, om man inte gör någonting åt det. Ingenting har hänt och systemet har fungerat, säger Therése Thomsson om anmälningen till IVO.

Den fjärde anmälan orsakades av hög personalomsättning vid ett LSS-boende. I fjol valde en stor del av de ordinarie medarbetarna att sluta, vilket resulterade i att boendet blev tvunget att fasa in ny personal. En av brukarna upplevde då en ökad otrygghet. Nu ska handledningen för medarbetarna vid boendet förbättras och rutinerna uppdateras.

– Det är klart att missförhållanden för dem som drabbas är allvarligt. Det som är viktigt är att vi rapporterar när vi ser brister, så att det blir så bra som möjligt för dem som vi är till för, säger Therése Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om