Rektorn på problemtyngda skolan: Agerar omedelbart

En anmälan om en lärare som ska ha tagit strypgrepp på en elev. Och en vädjan till Skolinspektionen om hjälp till personalen. Det är bara några av de problem som skolan brottas med. Men nu ska nya tag tas, enligt tillförordnade rektorn.

Deras satsning inför 2020 berör psykisk ohälsa hos ungdomar

Deras satsning inför 2020 berör psykisk ohälsa hos ungdomar

Foto: JESSICA GOW / TT

Anmälningar2018-03-27 14:20

En förälder har anmält till Skolinspektionen att en elev blivit misshandlad av en lärare på en av Gotlands skolor. Läraren ska enligt anmälan bland annat ha tagit strypgrepp på eleven. Händelsen är polisanmäld.

LÄS MER: Anmälan: Lärare tog strupgrepp på elev

Men det är inte första incidenten på skolan som anmäls och uppmärksammas.

I ytterligare en anmälan till Skolinspektionen står det att en elev "är utsatt av personal". Och förra året åtalades en lärare misstänkt för misshandel.

LÄS MER: Lärare använde vattenspruta som "motiverare"

Sedan årsskiftet har även barn- och utbildningsnämnden fått ta emot en rad anmälningar gällande händelser som inträffat mellan elever på skolan.

Till de här händelserna kan ytterligare en anmälan till Skolinspektionen adderas. Då handlar det om personal som vädjar om hjälp och samtidigt kritiserar ledningen på ett antal punkter.

Anmälaren skriver bland annat att rektorn endast valt ut ett fåtal att ha medarbetar- och lönesamtal med, och att ledningen ger allmänna hot som att den inte ger lönepåslag om "de inte sköter sig".

LÄS MER: "Personalen känner sig utsatt av ledningen"

– Jag kommer omedelbart att ta kontakt med de fackliga organisationerna. Vi måste ta reda på vad det här missnöjet står för och hur vi går vidare, säger den tillförordnade rektorn om anmälan.

Rektorn poängterar dock att Skolinspektionen är fel forum när det gäller personalens arbetsmiljö.

Hur mår elever och personal på skolan egentligen?

– Jag tycker inte att det här är en skola med enorma problem. De allra flesta elever går till sina klassrum och de flesta i personalen jobbar engagerat. Jag ser ingenting här som jag inte sett någon annanstans. Men det kan finnas enskilda medarbetare som inte är nöjda, säger rektorn som har lång erfarenhet även från andra skolor.

Rektorn, som alltså är tillförordnad men som stöttat ledningen en längre tid, säger dock att de senaste åren har varit oroliga på skolan.

– Det har varit skolledarbyten och oroligt och förvaltningen har gått in med massiva åtgärder. Det finns det känslor och åsikter om så klart. Nu måste vi föra en tät dialog med personalen och vi får titta på var det brister. Vi får ta ett omtag.

När det gäller anmälningarna mot lärare som ska ha behandlat elever illa hänvisar rektorn till grundskolechefen Torsten Flemming.

Det gäller även åtalet mot en lärare. Där vill rektorn inte uttala sig under den pågående rättsprocessen.

– Men jag kan säga att det är otroligt beklagligt att sådana här fall får dra ut så på tiden. Det mår ingen bra av, säger rektorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!