När en patient skadas i sjukvården kan det anmälas till Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag. I skadestatistiken för 2018 framkommer det att antalet anmälda patientskador ökar i hela landet och att sjukvården på Gotland följer den utvecklingen. Här har antalet anmälningar ökat från 94 under 2017 till 106 under förra året. Tre av fyra ärenden gäller sjukhusvård.
Fler anmälningar behöver inte betyda att fler drabbas, påpekar regionens chefläkare Gunnar Ramstedt. Det kan också bero på en ökad kännedom om Löf. Men en tidigare rapport från SKL visar att antalet vårdskador ligger något högre på Gotland än i riket och frågan står högt på dagordningen inom Region Gotland.
– Vården ska vara så säker som möjligt och vi jobbar ständigt med detta, säger Gunnar Ramstedt.
Att patienter skadas i vården är inte bara ett problem för dem som drabbas, utan också dyrt för Region Gotland. Man räknar med att 17 vårdplatser varje dygn upptas av patienter med vårdskador som hade kunnat undvikas och regionen har en uttalad målsättning att antalet vårdskador ska minska.
Spelar det in att sjukvården måste anlita hyrpersonal?
– Bristande kontinuitet är en patientsäkerhetsrisk, men överbeläggningar och utlokalisering av patienter innebär också ökade risker. Det bedrivs ett arbete för att komma till rätta med det, säger Gunnar Ramstedt.