Lekträd anmält som svartbygge

Pannkaksträdet har anmälts för olovligt uppförande av byggnader och lekplats. En inspektion visade även brister i livsmedelshanteringen. ”Detta har åtgärdats”, säger ägaren Pigge Werkelin.

Lek. Pigge Werkelin är ägare till Pannkaksträdet som är en lekplats i Brissund.

Lek. Pigge Werkelin är ägare till Pannkaksträdet som är en lekplats i Brissund.

Foto: Henrik Radhe

Anmälts (GA)2017-08-17 05:15

På sin mark i Brissund har Pigge Werkelin uppfört ett träd med tillhörande lekplats och försäljning av livsmedel. Det anmäldes för svartbygge under våren och kritiseras för att inte vara säkerhetskontrollerat.

Regionens jurist Alma Zenunovic handlägger frågan.

– Om det förekommit olovlig byggnad måste man återställa det, annars kan det bli sanktionsavgifter. Men först måste man konstatera om byggnaderna är bygglovspliktiga. Ärendet är inte utrett än, säger Alma Zenunovic.

Pigge Werkelin menar att anmälningarna har sin grund i en granntvist.

– Vi har en ambition att bygga hus på området, vilket vissa grannar har motsatt sig. Då lämnar någon in en anmälan som regionen måste ta in och utreda, och så tar allt tid.

Tvisten rör en detaljplan som ska tas fram för området. Den fastställs av regionen, är juridiskt bindande för markägare och grannar och styr hur mark och bebyggelse får användas.

Idag finns ingen detaljplan för området, och därför strider inte lekplatsen mot något bindande dokument. Lekplatser är inte heller bygglovspliktiga, uppger Stina Wester, planarkitekt vid Region Gotland.

– Den kommande planen innefattar inte en aktivitetspark i den omfattning den är idag, utan handlar om uthyrningsenheter. Arbetet påbörjades 2013, men har skjutits fram då många åsikter tillkommit från grannar.

Pigge Werkelin instämmer:

– Meningen är att bygga ett tjugotal hus för uthyrning, men då processen tar tid har vi Pannkaksträdet under tiden.

Privatpersoner som gotländska Åsa Olsson har uppmärksammat att lekplatsen inte är säkerhetsklassad.

– När min son och hans familj var här ville vi besöka Pannkaksträdet, men så står det på hemsidan att ”det är på eget ansvar och då kan leken bli lite farligare men ofta lite mer spännande också”. Vi tar inte dit vårt barnbarn, det skulle kännas otryggt.

– Vi fick synpunkter på säkerheten, så nu har jag har haft besiktningsmän där som har besiktigat och åtgärdat det som behövdes, säger Pigge Werkelin.

Under en planerad livsmedelskontroll av Pannkaksträdet förra veckan noterades flera avvikelser. Det fanns flugor i verksamheten och rutiner för skadedjursbekämpning var otillräckliga. Personalen saknade hårskydd och termometer för att mäta mattemperaturerna saknades.

– Alla avvikelser diskuteras med personal på plats och de ansvariga. Här var det lindriga avvikelser som följs upp vid nästa årskontroll, säger Maria Smitterberg, livsmedelsinspektör på regionens Livsmedelsteam.

Dessa avvikelser har redan åtgärdats, uppger Pigge Werkelin.

Han menar att grundfrågan handlar om detaljplanen för området och vad som grannarna anser är lämpligt att bygga där.

– Det är en granntvist, stockholmare som kommer ner och vill att allt ska se ut som det alltid gjort. Men vi gotlänningar vill och behöver utveckla det vi har.

Kommer ni att fortsätta med Pannkaksträdet nästa år?

– Ja, det får inte nedslå en. Lekplatsen har varit en uppskattad verksamhet i många år. Planprocessen kommer säkert att ta ett par år till, och vi fortsätter med Pannkaksträdet under tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!