Det har alltså skett en viss förändring i det Försvarsmakten begär, jämfört med det samrådsmaterial som Gotlands Tidningar skrev om tidigare i år.
– Vi har justerat, för att ta mer hänsyn till boende intill fältet, säger Lena Weimann, chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.
I tillståndsansökan står att Försvarsmakten "påtagit sig begränsningar". Men jämfört med i dag handlar det ändå om en kraftig utökning, också i nord- och sydspetsarna. Det nuvarande tillståndet omfattar 125 skjutdagar.
En annan justering är att Nasume myr skyddas. Man begär alltså inte att till exempel få köra där med amfibiefordon.
– Här handlar det om hänsyn till att området är Natura 2000-klassat, säger Lina Weimann.
Hela ansökan omfattar hundratals sidor dokument, de mest omfattande är verksamhetsbeskrivningen och miljökonsekvensbeskrivningen, MKB:n. De utmynnar i yrkanden om antal skjutdagar och hur mycket ammunition och från vilka typer av vapen som ska få användas, liksom på vilka villkor.
Classe Persson, bosatt i Gnisvärd, är granne till skjutfältet.
– Jag är van vid skjutningar, är själv både pistolskytt och jägare. Men jag oroar mig över två saker, säger han och utvecklar:
– Det ena är att Försvarsmakten söker tillstånd för sprängningar under ganska många dagar på året och vill få göra det fritt i fält. Här höll kåken på att spricka för några år sedan när det var sprängövningar.
– Det andra är att Försvarsmaktens anspråk riskerar att lägga en blöt filt över hela utvecklingen i Tofta och Gnisvärd. Det vore synd, för området är expansivt och vi har för inte så länge sedan till exempel fått anslutning till det kommunala va-nätet.
Claes Persson har inte hunnit sätta sig in i detalj i det digra materialet, men har läst egenkontrollprogrammet med nyfikna ögon, eftersom han själv arbetat med liknande program inom byggbranschen.
– Försvarsmaktens förslag till kontrollprogram känns väldigt rudimentärt, kommenterar han.
Frågan om förekomst av giftet PFAS i vatten nämns i materialet, men prövas i en helt annan process.
Överste Mattias Ardin, som leder och samordnar Försvarsmaktens verksamhet på Gotland, har inte hunnit sätta sig in i materialet och avstår därför från att kommentera ansökan.
Försvarsmaktens ansökan ska nu prövas av miljöprövningsenheten vid länsstyrelsen i Stockholm.