Dubbelt så många skjutdagar

Försvarsmakten har nu lämnat in sin ansökan enligt miljöbalken om tillstånd för kommande skjutövningar på Tofta. Försvaret begär att få skjuta 220 dagar om året, utom i områdena längst norrut och längst söderut, där man nöjer sig med 170.

Merparten skjutningar blir med handeldvapen. Men Försvarsmakten begär också tillstånd för grövre pjäser, som Archer på bilden.

Merparten skjutningar blir med handeldvapen. Men Försvarsmakten begär också tillstånd för grövre pjäser, som Archer på bilden.

Foto: Thomas Sattermann/BAE Systems Bofors

Ansökan (GT)2017-07-06 05:00

Det har alltså skett en viss förändring i det Försvarsmakten begär, jämfört med det samrådsmaterial som Gotlands Tidningar skrev om tidigare i år.

– Vi har justerat, för att ta mer hänsyn till boende intill fältet, säger Lena Weimann, chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

I tillståndsansökan står att Försvarsmakten "påtagit sig begränsningar". Men jämfört med i dag handlar det ändå om en kraftig utökning, också i nord- och sydspetsarna. Det nuvarande tillståndet omfattar 125 skjutdagar.

En annan justering är att Nasume myr skyddas. Man begär alltså inte att till exempel få köra där med amfibiefordon.

– Här handlar det om hänsyn till att området är Natura 2000-klassat, säger Lina Weimann.

Hela ansökan omfattar hundratals sidor dokument, de mest omfattande är verksamhetsbeskrivningen och miljökonsekvensbeskrivningen, MKB:n. De utmynnar i yrkanden om antal skjutdagar och hur mycket ammunition och från vilka typer av vapen som ska få användas, liksom på vilka villkor.

Classe Persson, bosatt i Gnisvärd, är granne till skjutfältet.

– Jag är van vid skjutningar, är själv både pistolskytt och jägare. Men jag oroar mig över två saker, säger han och utvecklar:

– Det ena är att Försvarsmakten söker tillstånd för sprängningar under ganska många dagar på året och vill få göra det fritt i fält. Här höll kåken på att spricka för några år sedan när det var sprängövningar.

– Det andra är att Försvarsmaktens anspråk riskerar att lägga en blöt filt över hela utvecklingen i Tofta och Gnisvärd. Det vore synd, för området är expansivt och vi har för inte så länge sedan till exempel fått anslutning till det kommunala va-nätet.

Claes Persson har inte hunnit sätta sig in i detalj i det digra materialet, men har läst egenkontrollprogrammet med nyfikna ögon, eftersom han själv arbetat med liknande program inom byggbranschen.

– Försvarsmaktens förslag till kontrollprogram känns väldigt rudimentärt, kommenterar han.

Frågan om förekomst av giftet PFAS i vatten nämns i materialet, men prövas i en helt annan process.

Överste Mattias Ardin, som leder och samordnar Försvarsmaktens verksamhet på Gotland, har inte hunnit sätta sig in i materialet och avstår därför från att kommentera ansökan.

Försvarsmaktens ansökan ska nu prövas av miljöprövningsenheten vid länsstyrelsen i Stockholm.

3,3 miljoner smällar

Försvarsmakten begär att få skjuta nästan två och en halv miljon skott per år. Det mesta handlar om finkalibrig ammunition; 1  750 000 skott fritt i fält, 700 000 på skjutbanor. För grövre ammunition anges totalsiffran 30 000, för lös ammunition 800  000. Till det kommer bland annat begäran om 65 sprängövningar per år, 2  500 skott med artillerisystemet Archer "eller motsvarande" under 65 dagar. 2 000 skott med stridsvagn, målflygning 65 dagar om året, stridsflyg 10 dagar om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!