Länsstyrelsen underkänner ansökan om brytning

Länsstyrelsen kräver en mer utförlig analys av SMA Mineral gällande bolagets ansökan om kalkbrytning i Klinte. "Skulle kunna utgöra en risk för den långsiktiga vattenförsörjningen."

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

ANSÖKAN OM KALKBRYTNING2019-06-05 16:03

Länsstyrelsen har nu lämnat in sitt yttrande angående kalkbrytningen i Klinte till mark- och miljödomstolen, det framgår av ett pressmeddelande.

De menar att SMA Mineral AB måste komplettera sin ansökan om en fortsatt och utökad täkt vid Klintebys och Snögrinde. Innan det är gjort har man svårt att ta ställning till huruvida tillstånd kan ges för brytning, anser länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen bedömer att bolagets ansökan i dess nuvarande utformning är otillfredsställande. Bolagets ansökan har i flera viktiga avseenden inte preciserat konsekvenserna av den sökta verksamheten, kommenterar Håkan Hansson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen på Gotlands län har även tidigare yttrat sig i frågan. Även då, i februari ansåg man att SMA:s ansökan behövde kompletteras.

Länsstyrelsen poängterar att bolagets ansökan har blivit utförligare. Trots det står man fast vid att SMA Minerals analys av brytningen kräver kompletteringar – och avråder domstolen från att utfärda tillstånd på nuvarande underlag.

I pressmeddelandet skriver man:

"Det handlar bland annat om redovisning av åtgärder för att begränsa buller från brytning och transporter, om påverkan på naturmiljön i området och inte minst om verksamhetens påverkan på omgivande vattentäkter och vattenskyddsområden."

– Utifrån det underlag som hittills lämnats in går det inte att utesluta att brytningen skulle kunna utgöra en risk för den långsiktiga vattenförsörjningen i Klinteområdet, säger Håkan Hansson.

Från Region Gotlands håll har bland annat Miljö- och byggnämnden yttrat sig i frågan. Efter förvaltningens förslag om att man helt skulle avstyrka ansökan i sin helhet mjuknade nämnden och påpekade i stället en rad synpunkter i SMA:s ansökan.

SMA Mineral AB söker tillstånd för att bryta omkring 900 000 ton kalksten om året vid stenbrotten. Slutgiltigt beslut i frågan tas av mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!