I höstas flyttade Lena Lingström från Lappland till Gotland. Hon är legitimerad gymnasielärare inom svenska, moderna språk och specialpedagogik med inriktning på läs- och skrivsvårigheter. Hon har även undervisat i SFI. Det faktum att Lena Lingström i dag är 68 år stoppar henne inte från att vilja fortsätta arbeta.
– Jag vill jobba åtminstone till jag fyller 75 år. Innan jag flyttade hit hörde jag att det behövdes lärare och då blev jag taggad på att göra en insats, berättar hon.
Sedan Lena Lingström flyttade till Gotland har hon sökt ett antal lärartjänster. En av tjänsterna, som hon själv såg sig som klippt och skuren för, fick hon inte med anledning av hennes ålder.
– Att få höra att det var på grund av min ålder känns väldigt tråkigt, då tycker jag att arbetsgivaren får skriva i jobbannonsen att personer över 67 inte behöver bry sig om att söka. Men jag ger inte upp, jag får vända på varenda sten och se det som en utmaning, säger hon.
Att ställa sig i vikariepoolen och få kortare inhopp är inte aktuellt.
– Jag vill inte hoppa in på en lektion och bara hålla vakt en timme. Eleverna behöver en viss stabilitet och kontinuitet, och jag tycker att barn och unga är värda att ha lärare som följer dem en termin eller ett läsår, säger Lena Lingström.
Bara drygt hälften av alla lärare i Sverige är behöriga, visar statistik från Skolverket. På Gotland ser det betydligt bättre ut, här är 85 procent av lärarna behöriga. Lärarbristen har dock drabbat även Gotland.
– Ålder är bara en siffra. Så länge personen är pigg och villig att fortsätta arbeta tycker jag att man ska nyttja det. Det skulle det kunna lösa mycket av lärarbristen, säger Lena Lingström.
Lotta Israelsson, HR-direktör på Region Gotland, berättar att det inte finns någon policy inom regionen som säger att de inte anställer personer över 67 år.
– Inom bristyrken har jag svårt att se att vi tackar nej till personer över 67 som har rätt kompetens för jobbet, säger hon.
Enligt lagen om anställningsskydd har anställda avgångsskyldighet vid 67 års ålder. Efter 67 år förloras även rätten till förtur till ny anställning. Däremot kan arbetsgivaren anställa en 67-åring för tidsbegränsad anställning.
– Det blir en annan typ av anställning än en tillsvidaretjänst. Hur mycket svårare det blir för personer att få jobb i den åldern kan jag inte svara på, säger Lotta Israelsson.