Nästan en miljon svenskar hämtade ut antidepressiva läkemedel någon gång under 2016. Det är nära 230 000 fler än för tio år sedan, enligt statistik från Socialstyrelsen. På Gotland steg antalet personer som hämtat ut antidepressiva mediciner med 56 procent under tioårsperioden 2006 till 2016, vilket utgör den högsta ökningen i Sverige.
I mitten av oktober kontaktade en ung kvinna en gotländsk vårdcentral efter några månaders återkommande magproblem. Först sju veckor senare fick hon en tid hos doktorn. Vid det laget hade problemen avtagit.
– Jag gick dit ändå, jag ville veta vad det var som hade gjort mig sängliggandes flera gånger under året. När jag väl kom dit klämde läkaren lite snabbt på min mage, frågade om jag var stressad och så. Sedan var han klar.
Därefter fick patienten en fråga hon inte var beredd på.
– Han frågade "Vill du ha lugnande eller lyckopiller?". Jag blev paff, jag hade väntat mig en behandling för min mage – inte mitt huvud.
Läkaren förklarade att antidepressiva skulle passa henne bäst.
– Utan att blinka hade jag fått ett recept. Det värsta är att han hade en student med sig, så nu fick den studenten lära sig att det är så här det funkar: Kommer det en tjej med magproblem, skriv ut antidepressivt!
Enligt patienten gav läkaren instruktionerna att hon skulle äta antidepressiva i en månad. Efter tre veckor skulle han höra av sig och kolla hur det gått och om han skulle skriva ut fler recept. Att äta antidepressiva kan innebära en del biverkningar, bland annat kan man må psykiskt dåligt inledningsvis.
– Jag hämtade ut medicinen, men började aldrig äta den. Vilket är tur, för nu har det gått tio veckor och han har fortfarande inte ringt, säger hon.
Kvinnan kontaktade vårdcentralen för att få en förklaring till läkarens agerande och har i dagarna samtalat med chefen. Denne vill inte uttala sig om det enskilda ärendet men säger att de efter samtal är överens.
– Jag vill vara tydlig först och säga att det här inte handlade om psykisk ohälsa.
Chefen säger samtidigt att om det nu hade rört sig om psykisk ohälsa så finns det psykologer och samtalsterapeuter att tillgå på vårdcentralen. Även om det är väntetid så ska inte läkemedel vara ett substitut för att gå och prata med någon. Samtidigt poängterar hen att antidepressiva läkemedel hjälper många människor och har en god effekt när det är motiverat.
Huruvida läkaren gjorde fel och hur chefen i så fall agerade är inget som hen vill kommentera.