Fler byter bransch och startar företag i pandemin

Pandemin har fått fler gotlänningar att vilja skola om sig, byta bransch och starta företag. Enligt Arbetsförmedlingen har också fler arbetssökande än väntat fått jobb under hösten.

Uppgifter visar att många byter bransch under pandemin. Bland annat har många byggföretag rekryterat.

Uppgifter visar att många byter bransch under pandemin. Bland annat har många byggföretag rekryterat.

Foto: Pär Olsson / SvD / TT

Arbetslöshet2020-11-23 15:39

Mycket kan verka hopplöst, men arbetslösheten på Gotland minskade faktiskt något från 6,9 procent i september till 6,7 procent i oktober. Jämfört med oktober i fjol är den 0,9 procent högre.

Arbetsförmedlingens chef i Visby, Tina Ersson, menar att läget är bättre än man trott.

– Fler fick faktiskt jobb under pandemin än vi hade farhågor om när corona slog till i våras. I samband med att reserestriktionerna hävdes i somras så fick också fler jobb än väntat, säger hon.

Antalet lediga jobb på Gotland har också legat på en relativt stabil nivå.

– Bland branscherna där det minskat finns besöksnäringen och de branscher som bygger på att ta emot grupper av kunder och besökare. Det finns flera typer av verksamheter där vi sett att antalet lediga platser nästan upphört.

Under pandemin har en del verksamheter trots allt växt, bland annat statliga arbetsplatser på ön.

– Men många branscher behöver rekrytera, inte minst statliga myndigheter som förstärkt på Gotland, delvis som en följd av pandemin. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten är exempel. Busschaufförer har sökts och byggföretag har också haft stor efterfrågan på att nyanställa, säger Tina Ersson och konstaterar:

– Även om det inte är som vanligt står det verkligen inte still på arbetsmarknaden.

Vid sidan av det är vård, omsorg och skola branscher där det hela tiden funnits gott om jobb.

Vad möts ni av för reaktioner från de som söker jobb nu?

– Det finns många som uttrycker oro och frustration, vilket vi nog alla gör utifrån att läget är så svårbedömt.

Men arbetsmarknaden på Gotland tycks ha ändrat inriktning under coronatiden, menar Tina Ersson.

– Många pratar om att passa på att starta företag för att de kommit till ett läge när man tänker över vad man kan göra istället för det man jobbat med tidigare. Väldigt många är också intresserade av att utbilda sig, och då särskilt på yrkesutbildningar för att både kompetensutveckla och ta chansen att omskola sig.

Arbetsförmedlingen registrerar varsel på fem personer eller fler. Under oktober varslades fem på Gotland om uppsägning. I juli, augusti och september var siffran noll gentemot juni (20 personer) och maj (86). Kulmen nåddes i april då 106 personer varslades om uppsägning. Man ska dock komma ihåg att många småföretag på Gotland kan ha varslat färre än fem personer under pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!