Bland Region Gotlands 6 500 anställda är det cirka två procent som har passerat 65-årsdagen. Trenden i Sverige är att människor arbetar allt längre och politikerna har även beslutat att successivt höja pensionsåldern.
– Vår största utmaning är kompetensförsörjning, det gäller nationellt i Sverige. Det är fler som går i pension än vad som utbildas, säger Lotta Israelsson, HR-direktör på Region Gotland.
Hon ser att människors arbetsliv måste förlängas åt båda håll.
– Strategin måste vara att jobba längre, men också att få in folk tidigare exempelvis genom praktik, säger hon.
Region Gotland har inga specifika aktiviteter för att få de anställda att fortsätta arbeta efter 67 års ålder. Det handlar om personalinsatser för alla anställda – en god arbetsmiljö och ett bra ledarskap. Däremot kan det bli individuella lösningar när det gäller arbetsuppgifter.
– Vi är glada för dem som vill stanna kvar. Deras kompetens behövs, säger hon.
En sammanställning som tidningen Dagens samhälle gjorde tidigare i år visade att antalet landstingsanställda som arbetar efter 65 år har fördubblats på bara sju år. Men på Gotland har Lotta Israelsson inte sett en sån tydlig ökning.
I stort kan hon dock se en mycket liten ökning av snittåldern för pensionering bland regionens anställda som nu lämnar vid 65 års ålder. I riket är medelpensioneringsåldern 64,5 år.
Tidigare i juni berättade GA om ett par lärare som fortsatt att arbeta trots att de fyllt 74 och 73 år. Och just bland lärarna är det många som valt att stanna kvar i yrkeslivet. Anställda på arbetslivs- och utbildningsförvaltningen utgör hälften av gruppen äldre som jobbar. Men det är ytterligare ett par yrkeskategorier som sticker ut: Sjuksköterskor och läkare.
– Det är bristyrken, konstaterar Lotta Israelsson.
Uppgifter från Statistiska centralbyrån visar att nästan var femte person i åldern 66–74 år förvärvsarbetar. Att jobba längre ger inte bara högre inkomst utan det höjer även pensionen längre fram, men Lotta Israelsson tror inte att det är det främsta skälet till att cirka två procent av regionens anställda fortsätter:
– Man känner att man kan bidra, har kvar arbetskamrater och finns i ett sammanhang.