Att regionen skulle utreda möjligheten till ett Teknikcollege på Gotland var ett av uppdragen i projektet "Kompetenta Gotland". Nu är utredningen klart och ett enigt arbetsutskott i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har redan ställt sig bakom idén. Om även nämnden säger ja ansöker Region Gotland om att få etablera ett Teknikcollege.
Ett Teknikcollege är ingen ny skola, utan en organisation som kvalitetscertifierar utbildningar som redan finns. På Gotland är det teknikprogrammet och el- och energiprogrammet som ska ingå i Teknikcollege, men verksamheten kommer också att riktas mot både grundskolan och yrkeshögskoleutbildningen drift och underhåll.
Målet är att stärka samarbetet mellan skolan och näringslivet och projektledaren Erik Bäckström tror att det finns allt att vinna på att de knyter starkare band till varandra: Företagen kan påverka innehållet i utbildningen, så att de på sikt får lättare att rekrytera. Och eleverna kan göra studiebesök, praktik, projektarbeten och kanske få sommarjobb i företagen.
Ett tätt samarbete mellan skola och näringsliv rustar eleverna för arbetslivet. De kommer till insikt om vad utbildningen ska leda fram till och stärker studiemotivationen:
– När eleverna går ut efter tre år på gymnasiet vill vi att de omgående ska vara anställningsbara, men också att de har fått den grund de behöver för att kunna läsa vidare. Vi vill ge dem möjlighet att välja helt enkelt, säger Erik Bäckström.
– Det här är i grunden ett kompetensförsörjningsprojekt, säger Erik Bäckström och fortsätter:
– Vi har jättefina industriföretag på Gotland och de behöver väl utbildad personal. Om eleverna väljer att läsa vidare har de i alla fall fått kontakter med företag på Gotland som gör att de väljer att återvända hit.
Finns det risk att utbildningarna blir för smala om företagen formar innehållet?
– Nej, det finns ingen risk. Företagen kommer att kunna ha åsikter, men det är rektorn som bestämmer över sin skola.
Om allt går som planerat kan ett gotländskt Teknikcollege vara etablerat redan nästa höst. Och när det är igång väntar nästa satsning: Ett Vård- och omsorgscollege, enligt samma modell, som ska underlätta rekryteringen till dessa yrken.