Plattformsföretag som Yepstr, Airbnb, Uber, Taskrabbit, Thumbtack, Diretto och så vidare växer nu upp som svampar ur jorden. Begrepp som delningsekonomi eller gig-arbetsmarknad slår igenom på bred front. Begreppet ”gig” lånats från artistvärldens ord för en spelning eller ett framträdande. En ”ny arbetsmarknad” som inte längre präglas av fasta anställningar med kollektivavtal på en större arbetsplats växer fram. Skiljelinjen mellan uppdrag som egenföretagare eller anställd suddas ut, i alla fall på delar av arbetsmarknaden.
För en äldre generation, van vid att lönen togs hem efter slit i fabriken, är det en förvirrande värld. För en yngre generation ökar svårigheterna att se om sina rättigheter och arbetsvillkor. Samtidigt skapas nya möjligheter till entreprenörskap och service.
Det här är något av bakgrunden till att arbetsförmedlingen, mera specifikt ”Arbetsförmedlingen direkt”, nu engagerar sig i ett pilotprojekt om gig-ekonomi på Gotland.
– Det sker stora förändringar på arbetsmarknaden och vårt fokus ligger på matchning, säger Lisa Hemph, chef för den nya sektionen.
– Inom kort ska vi rekrytera till två nya tjänster på enheten, på sikt vill jag att det ska bli ett team på fem personer. Den exakta utformningen beror lite på vilka behov som kommer att växa fram, fortsätter hon.
Lisa Hemph är noga med att betona att Arbetsförmedlingen inte tar ställning för eller emot gig-ekonomin, som i många avseenden är kontroversiell. Drivkrafterna är både positiva och negativa. Fristående konsulter med god kompetens ser fördelar med att jobba uppdragsbaserat, både vad gäller inkomster och villkor. För en del tillfälligt anställda är flexibiliteten och lusten för uppdraget viktigast. Det kan också fungera som ett insteg på arbetsmarknaden.
Men sen finns en stor grupp gig-are som är ekonomiskt utsatta och alls inte valt att stå utan fast jobb, men som bara får tillfälliga påhugg.
Arbetsmarknaden ”fragmentariseras”. Från 90-talets mitt har antalet tidsbegränsade anställningar ökat med över 50 procent, antalet enmansföretag fördubblats och bemanningsbranschen formligen exploderat; från 5 000 anställda 1994 till 220 000 år 2016.
En tydlig tendens i gig-världen är att risktagandet förskjuts från arbetsgivaren till den anställde (eller uppdragstagaren). I den rätt vildvuxna floran av plattformsföretag finns alltifrån förmedling av renodlade frilansuppdrag, till visst ansvar i försäkringsfrågor, till arbetsvillkor som liknar bemanningsbranschen.
Kännetecknande för gig-jobben är hur företagen utnyttjar de digitala möjligheterna att koppla samman folk som vill ha arbete med folk som vill ha uppdrag utförda. I den forskningsöversikt som Arbetsförmedlingen gjort har man ringat in tre centrala områden:
Maktfördelningen mellan arbetsgivare och arbetstagare, utbildning och kompetenshöjning, samt trygghetssystemen i gig-ekonomin.