Totalt handlar det om 265 månadslöner som betalats ut till tidigare regionanställda under perioden 1 januari 2016 till 31 augusti 2017. Nära hälften av överenskommelserna om avgångsvederlag som tecknats handlar om personer som tidigare jobbat inom utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. De flesta av dessa avtal har skrivits under av skoldirektören Anders Jolby.
Enligt honom kan överenskommelserna om avgångsvederlag kopplas till minskade elevkullar på gymnasiet. Några av lärarna har inte kunnat vara kvar på grund av de skärpta behörighetsreglerna och andra lärare har blivit övertaliga efter omstruktureringen på gymnasieskolan.
– Det är en process som hållit på en längre tid och ibland kan man hamna i det här med en överenskommelse, säger Anders Jolby.
Enligt Eva Edin, HR-chef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, är det bättre ekonomiskt för regionen att köpa ut personal genom en överenskommelse om avgångsvederlag än att säga upp dem enligt LAS, lagen om anställningsskydd, där principen sist in, först ut gäller.
– Det har varit många avgångsvederlag då vi har haft en övertalighet. Då kommer man överens med lärare för att slippa LAS-processen. Går man enligt LAS så sägs de yngsta upp på grund av arbetsbrist och det är inte säkert att de vill sluta. Vi vill ha kvar de lärare som vill vara kvar. Det kostar mycket mer att säga upp folk på grund av arbetsbrist. Det tar lång tid och det kostar mer. Därför är det mindre kostsamt att göra sådana här överenskommelser, säger hon.
Genom en överenskommelse om avgångsvederlag får de regionanställda som har kort tid kvar till sin pension sluta och arbetsgivaren kan ha kvar de unga medarbetarna som vill fortsätta arbeta.
– Det är en vinn-vinn situation, säger Eva Edin.
Flera av avtalen om avgångsvederlag slöts även mellan socialdirektör Marica Gardell och tidigare medarbetare inom socialförvaltningen. Bland annat har sex assistenter slutat efter att de skrivit på avtal där de får ett antal månadslöner mot att de ”slutar sin anställning på egen begäran”. Orsaken till det har, enligt Marica Gardell, varit att personalen inte längre matchat de jobb de hade. Det kan exempelvis handla om bristande fysisk förmåga eller psykisk ohälsa.
– I samband med avvikelse fanns det en olämplighet, då gör man en sådan överenskommelse, säger Marica Gardell.