Lärarbristen är ”prekär” på Gotland

Antalet utannonserade lärartjänster på arbetsförmedlingens platsbank har ökat stort de senaste åren. I år finns det 62 procent fler tjänster att söka på Gotland jämfört med i fjol.

Lärarbrist. Gotland har svårt att konkurrera om de behöriga lärarna.

Lärarbrist. Gotland har svårt att konkurrera om de behöriga lärarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmarknad (GT)2017-06-26 05:15

I riket i stort sjönk antalet utannonserade lärarjobb under perioden januari – maj i år. Förra året fanns närmare 27 200 lärarjobb att söka på Platsbanken. Under samma period i år fanns drygt 26 400 lärartjänster utannonserade, en minskning med tre procent.

På Gotland har däremot nyanmälda platser ökat med 62 procent jämfört med samma period i fjol. Rosita Sundh, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund på Gotland beskriver läget som prekärt.

– Det gäller att få legitimerade lärare att flytta hit. Gotland har det ganska besvärligt som ligger så nära Stockholm där de kan erbjuda helt andra löner. Jag vet personer som har gått ned 7 000 kronor i lön när de flyttat hit. Det gäller att vi blir en attraktiv arbetsgivare. Enligt Rosita Sundh är lärarlönelyftet en av orsakerna till att många lämnat läraryrket den senaste tiden. Lönelyftet var den statliga satsning som förra året innebar ett lönepåslag på 2 500 kronor för vissa utvalda lärare. Ett stort antal lärare blev utan.

– Många är väldigt besvikna. Vi gjorde en undersökning före jul och 88 procent av alla som svarade upplevde att arbetsmiljön försämrats efter lärarlönelyftet. Vi får många samtal och brev om hur samtalet tystnat på arbetsplatser, samarbetet brutits sönder, arbetsglädjen försvunnit och förtroendet för ledningen fått sig en törn.

Lärarnas Riksförbund önskar nu att regionen följer andra kommuners exempel och skjuter till egna pengar för att lyfta fler lärares löner.

– Regionen måste förstå att de måste skjuta till mer pengar för att stoppa blödningen. Det krävs en akut insats för att mildra utvecklingen med lärare som säger upp sig.

Torsten Flemming, grundskolechef inom Region Gotland, är medveten om bristen på lärare. Men han säger sig inte ha någon bild av att det skulle handla om en massflykt på grund av missnöjet med lärarlönelyftet.

– Vi vet att det finns en irritation bland lärarna och håller just nu på att ta fram en enkät med Lärarnas Riksförbund som ska delas ut till lärarna i höst. Där kommer de att få svara på frågor om den här processen.

Kan du ändå tänka dig att skjuta till mer pengar som Lärarnas riksförbund önskar?

– Vi måste vara rädda om våra lärare och det är viktigt att vara en god arbetsgivare men vi lever i en regional ekonomi också. Det råder en nationell brist på lärare och vi här på Gotland har många små enheter att försörja.

Annonser grundskole- och gymnasielärare i Platsbanken

Riket januari-maj

2013: 12 572

2014: 15 083

2015: 20 011

2016: 27 164

2017 26 420

Gotland januari-maj

2013: 48

2014: 55

2015: 77

2016: 85

2017: 138

Källa Arbetsförmedlingen i Visby

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!