Nya Byggnadshyttan jobbar på höjden

Just nu arbetar bolaget med renovering av kyrkan i Roma, ett riktigt höghöjdsjobb. Målet är att växa – också på bredden.

Rutin. Både Daniel Sjöberg och Roger Källén var med på "gamla Byggnadshyttans tid". Nu renoverar de Roma kyrkas torn.

Rutin. Både Daniel Sjöberg och Roger Källén var med på "gamla Byggnadshyttans tid". Nu renoverar de Roma kyrkas torn.

Foto: Lasse Linusson

ARBETSMARKNAD (GT)2018-03-19 07:05

Byggnadsställningarna vid medeltidskyrkan i Roma sträcker sig mot skyn. Här är de anställda på Byggnadshyttan kalk och bygg AB i färd med att renovera kyrkans torn. Vi åkte upp med bygghissen, tillsammans med vd Kaj Boström och byggnadshantverkarna Göte Ahlin, Roger Källén och Daniel Sjöberg.

– Tornpanelen ska bytas och så är konstruktionsvirket angripet, så där måste vi också göra en del insatser, säger Kaj Boström.

Bland de anställda talas det om ”gamla” och ”nya” byggnadshyttan. Bakgrunden är att flera bolag i den tidigare koncernen, som ägdes av stiftelsen med samma namn, gick i konkurs 2015. Den gamla byggnadshyttans historia beskrivs i en nyutkommen bok och när GT uppmärksammade den blev vi nyfikna på hur det står till med den nya.

2015 hade Kaj Boström varit anställd i ett par år. Tillsammans med fyra arbetskamrater köpte han två av bolagen från den gamla koncernen, bolag som inte var på obestånd. Det blev grunden för en nystart, med 2016 som första verksamhetsår.

– Känslan då var euforisk. Vi visste att vi var duktiga på byggnadsminnesvård och var väl förtrogna med de gamla hantverken och teknikerna. Men man gick på ånga för att få det att snurra runt, berättar Kaj Boström.

Personalstyrkan, inklusive vd, uppgår för närvarande till tio personer.

Hur mår företaget idag?

– Företaget mår bra. Men det är inget självspelande piano, svarar Kaj Boström.

Beställare av renoveringen i Roma, efter upphandling i konkurrens, är Samfälligheten Gotlands kyrkor. Det var var den viktigaste kunden för den gamla byggnadshyttan och är en viktig kund för den nya. Pengarna kommer från staten i form av kyrkoantikvarisk ersättning. Till bygget specialbeställs ny panel och nya bjälkar i kärnvirke från sågar och brädgårdar på ön. Renoveringsarbetet har föregåtts av tillståndsprövning hos länsstyrelsen och antikvariska undersökningar.

Av de lokala byggföretagen på Gotland arbetar även Gotlandsbyggen AB med liknande projekt. Detta företag, med 45 anställda och en omsättning 2016 på 58 miljoner, är för närvarande engagerat i fyra kyrkorenoveringsarbeten.

Kaj Boström betonar att bolaget arbetar hårt på att bredda sig, vilket blir tydligt när man läser företagets nya hemsida. Där lyfts bland annat renoveringar i Visby innerstad fram. Kalkputs är en specialitet och i Hejnum bränner man kalk, både för egna arbeten och för avsalu.

Växande omsättning

Byggnadshyttan kalk och bygg AB omsatte 7,7 miljoner kronor 2016 och gjorde ett litet plusresultat. För 2017 är bokslutet inte redovisat, men omsättningen har ökat till närmare 11 miljoner kronor. Företaget har 10 anställda. Det finns också ett koncernmoderbolag med namnet Byggnadshyttan Sverige AB, som 2016 inte hade anställda och inte heller någon omsättning. Den ”gamla” Stiftelsen Byggnadshyttan kommer att avvecklas under innevarande år.

Kyrkan i Roma är byggd av kalksten. Den äldsta delen är sakristian från senare hälften av 1100-talet. Koret och långhuset tros vara från 1200-talet. I kyrkan finns bland annat en dopfunt i röd kalksten som är från mitten av 1200-talet. Inredningen är från en renovering som gjordes 1902.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om