Enligt en undersökning från motorbranschens yrkesnämnder har 75 procent av de gotländska företagen inom deras område haft rekryteringssvårigheter det senaste året.
Samtidigt går den näst sista årskullen på gymnasiets transporttekniska utbildning ut skolan i vår – för de yngre finns endast personbilsinriktningen kvar att söka till.
– Och verkstadsskolan är borta sedan länge. Samtidigt har vi en stor brist på mekaniker, bekräftar Håkan Westberg, regionchef på Lantmännen maskin.
Han förklarar att sådana behövs inte bara till transportfordon, sådant som lantbruksmaskiner måste också lagas ibland.
– Men även sten- och gummiindustrierna, smidesverkstäderna; mekaniker behövs på flera håll. Det handlar säkert om 200 arbetstillfällen på ön och då behövs det nog en skolklass per år för att fylla på. Vi har många pensionsavgångar på gång och sedan kommer Försvaret till ön med sina behov också, säger Håkan Westberg.
– Det borde ses över var behovet finns och vilka branscher som har tillväxt. Vi är i behov av transporter och då måste vi ha dem som lagar fordon och maskiner, säger Peter Lindström på Visby tunga fordon.
Samtidigt finns en självkritik hos Håkan Westberg, gällande arbetsgivarnas egna insatser.
– Vår branschorganisation tycker inte att bristen är konstig, för företagen har inte gjort pr för de yrken vi har. När det samtidigt finns en trend där färre söker yrkesutbildande program generellt, ja då blir det så här, säger han.
Bilden av att vara mekaniker i en verkstad måste också uppdateras.
– Vi måste popularisera yrket. Vi jobbar mycket med datorn i dag, men ungdomarna tror fortfarande att det bara är skitigt och slitsamt, säger Peter Lindström.
– Vi har ganska fina jobb i verkstaden numera, med mycket datateknik och kundkontakt, instämmer Håkan Westberg.
Tillsammans med andra tungviktare på verkstadssidan har dessa två skapat en grupp för att försöka hantera kompetensbristen.
De har bland annat verkat för att få till någon alternativ utbildning på ön, när andra försvinner. Från regionens sida har det blivit nej, Kompetenscentrum söker efter intresserade aktörer och Gotland grönt centrum tittar på frågan.
– Men vi har väl inte nått några konkreta resultat än, erkänner Håkan Westberg.
Att branschen på egen hand skulle driva utbildning verkar inte aktuellt.
– Nej, vi är inte pedagoger. Men jag skulle kunna beskriva väldigt väl vad eleverna behöver kunna när de är klara, säger Håkan Westberg.