Fem olika personer har innehaft vd-posten på Inspiration Gotland inom mindre än tre år. En av dem, Cecilia Österlind, slutade efter bara ett år, med orden:
– Jag var tvungen att signalera tydligt att det här inte längre håller.
Ägarna, Region Gotland, anser också att organisationen inte fungerar optimalt. En utredning kom i våras fram till att Inspiration Gotland bör avvecklas.
Företaget finns dock alltjämt kvar, med tolv anställda enligt det senaste bokslutet. Dessa har en numera ohållbar arbetssituation, menar skyddsombudet Beata Afze-lius. Hon har valt att vända sig till Arbetsmiljöverket med en så kallad 6:6a-begäran om ”föreläggande eller förbud”.
I anmälan påpekas flera allvarliga brister, i ”den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön”. Det handlar om dålig information kring avvecklingsplanerna, som lett till stress och sjukskrivningar, men även om kränkande särbehandling.
Två arbetsskadeanmälningar har gjorts bara sedan i somras och fem medarbetare har, enligt handlingen, ”fått fysiska följdsjukdomar som har konstaterats vara psykosomatiska på grund av stress, oro och rädsla på arbetsplatsen”.
– Problemen har eskalerat i och med att vi inte får några besked överhuvudtaget om verksamheternas och våra tjänsters framtid, säger Beata Afzelius till GT.
Inspiration Gotlands nuvarande vd är Ola Mattsson. Han är fåordig kring anmälan till Arbetsmiljöverket:
– Vi har redan svarat på den.
Dessa svar finns också med i anmälan. Men de godtas inte av skyddsombudet, som har en helt annan bild av läget. I anmälan sågas arbetsgivarens kommentarer i punkt efter punkt – denne anses bland annat vara ”ignorant” och ”irrelevant” i sina svar. Relativt konkreta händelseförlopp beskrivs på helt olika sätt av de olika parterna.
– Man kan ha olika synsätt. En inskickad anmälan betyder inte att det verkligen förhåller sig så och arbetsgivaren måste få en chans att replikera, vilket vi har gjort, säger Ola Mattsson.
Samtidigt fortgår avvecklingsarbetet, med målet att det ska vara klart till årsskiftet. Frågan är om några omfattande insatser för arbetsmiljön ens hinns med.
Dessutom är det oklart hur många som jobbar kvar efter kommande förändringar – och vem som då är arbetsgivare.
– Ägaren tittar på hur de vill ha det i framtiden. Det kommer att uppstå övertalighet, men vi vet inte hur stor, säger Ola Mattsson.