Under 2016 ökade antalet arbetsolyckor med sjukfrånvaro som följd med 5 procent i riket i snitt. Men på Gotland har de tvärtom minskat med 16 procent. Den största minskningen står näringsgrenarna tillverkning och utvinning, energi och miljö, samt offentlig förvaltning för. Men även inom jordbruk, skogsbruk och fiske har antalet olyckor minskat kraftigt. Dock ser man en ökning av psykosociala arbetsolyckor.
LO anordnar skyddskommittédagar på hösten varje år och två år i rad har fokus legat på just psykosocial arbetsmiljö.
– Det är inte så mycket skyddsskor och fallselar och sådana saker längre, utan det är de mjuka värdena man vill lyfta. Det tycker jag är alarmerande och signifikativt, att folk har det stressigt och mår sämre, säger Linus Gränsmark, chef för LO-distriktet på Gotland.
Jämfört med 2015 anmäldes totalt 12 procent färre arbetsolyckor som inte ledde till sjukfrånvaro på Gotland.
Men Linus Gränsmark talar också om en generell avskalning på det samlade arbetsmiljöarbetet under tid:
– Arbetsmiljöverket är otroligt underbemannat och har ingen lätt situation i dag. Gotland har få inspektörer på ön, de får ju flyga ner när det händer någonting och bedriva en ambulerande verksamhet, och det är synd. Forskningen är också eftersatt eftersom vi inte har något arbetslivsinstitut längre, det lades ju ner, säger han.
I den senaste arbetsmiljöföreskriften från Arbetsmiljöverket står det bland annat så här:
”Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.”
Den började gälla 31 mars förra året men Linus Gränsmark menar att det kommer dröja innan det går att se något resultat av den.
I tre av näringsgrenarna har antalet arbetsolyckor ökat på Gotland. Det är inom handel, vård och omsorg samt kategorin övrigt.
Så vem är ansvarig när antalet arbetsolyckor ökar?
– Arbetsgivarna är alltid ansvariga, men det finns många olika anledningar. En av dem är att det är en stressigare produktivitetstakt. Det hör vi i alla fall från våra skyddsombud.
Under 2016 anmäldes ett dödsfall i arbetet, jämfört med tre året innan.