2013 anmäldes 141 gotländska arbetsolyckor med sjukfrånvaro till Arbetsmiljöverket. 2014 var antalet 153 och facit för 2015 blev en ökning till 181 olyckor i arbetet. Siffrorna inkluderar både arbetstagare och egenföretagare.
Tillkommer gör dock olyckor som inte ledde till sjukskrivning; 250 sådana anmäldes i fjol, plus 30 incidenter på väg till eller från arbetet.
Vanliga olyckor är de som är relaterade till fordon, maskiner eller verktyg. Många faller också på jobbet, eller lyfter för tungt.
Branscherna som toppar statistiken är vård och omsorg, bygg samt transport.
– Alla bolag inom byggbranschen har superfokus på arbetsmiljön och att ha rätt skyddsutrustning. Trots det händer för många olyckor, säger Gotlands byggmästareförenings ordförande Per Stephani.
Enligt honom finns en ”jag-ska-bara-problematik” inom byggbranschen, när någon till exempel använder ett verktyg lite för hastigt.
– Alla måste hjälpas åt med det här, särskilt på större arbetsplatser, tycker Per Stephani.
Män råkade ut för 105 olyckor i fjol, mot kvinnornas 76.
– Bland män brukar förlorad kontroll över maskiner vara vanligt, medan kvinnor ofta råkar ut för fallolyckor, berättar Kjell Blom på Arbetsmiljöverket.
Han ser flera olika skäl till de ökande siffrorna. Ett är konjunkturen – när den är hög brukar det bli fler olyckor, då fler är i arbete. En annan kan vara vädret.
– När vi har haft isiga vintrar är det fler som halkat i tjänsten, förklarar Kjell Blom.
Håkan Kraby, ordförande för Transportarbetareförbundet på Gotland, önskar att trafikmiljön skulle bli bättre. Men han nämner även ytterligare en olycksfaktor:
– Stressen. Det är högre tryck på oss när alla vill ha leveranser så snabbt som möjligt.
Samma sak betonar Therese Annas-Ljung, ordförande för Vårdförbundets Gotlandsavdelning:
– Det jag kan se är att stickskador ökar hos våra medlemmar på grund av den ökade stressen, säger hon.
Värt att notera när det gäller statistik som bygger på anmälningar är att det även kan vara själva anmälningsfrekvensen som ökar.
– När massmedia rapporterar om arbetsmiljön kanske fler inser att de har saker att rapportera, menar Kjell Blom.
Thomas Klang, nytillträdd ordförande för Gotlands LO-distrikt, är också något förvånad över de stigande siffrorna:
– Det är definitivt inte bra om det är så att olyckorna ökar. Men jag tycker ändå att företagen pratar allt mer om arbetsmiljön, säger han.