Omtvistat attefallshus får nytt avslag

Attefallshuset i Ljugarn har resulterat i en grannfejd som pågått i två år. Nu har ägaren fått ännu ett avslag, den här gången i mark- och miljödomstolen, vilket gör att huset lär behöva tas bort.

Före- och efterbild fotograferat från grannparets hus.

Före- och efterbild fotograferat från grannparets hus.

Foto: Ur handlingarna

Ardre2022-02-02 19:02

Tvisten mellan grannarna har pågått sedan mars 2020. En person, som är folkbokförd i Visby, ansökte då om startbesked för att uppföra ett attefallshus på sin 2 600 kvadratmeter stora tomt på Ardre Alsarve 1:46. Region Gotlands miljö- och byggnämnd beviljade startbesked, men det överklagades illa kvickt av ett grannpar som bor halvårsvis i Ljugarn, på Ardre Alsarve 1:42. De menade att huset skulle skymma deras vy över Vitvärs fiskeläge och havet, vilket i sin tur skulle minska värdet på deras fastighet. Trots grannarnas överklagan påbörjade Visbybon bygget av attefallshuset.

Länsstyrelsen beslutade att upphäva nämndens beslut om startbesked och återförvisade ärendet till nämnden för fortsatt handläggning. Visbybon överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen som avslog överklagandet. Därefter överklagade nämnden till mark- och miljööverdomstolen, som avvisade överklagandet i början av förra året.

undefined
Före- och efterbild fotograferat från grannparets hus.

Däremellan hade Visbybon ansökt om ett nytt startbesked hos regionen, som bygg- och miljönämnden godkände. Även det överklagade grannarna.

I handlingarna som lämnats in till länsstyrelsen förklarar grannarna, genom sin advokat, att det finns andra möjliga placeringar som inte är direkt framför deras hus. De påpekar även att attefallshuset har fönster i riktning mot deras kök, vardagsrum och altan.

”Skymd utsikt och ökad insyn är typiska betydande olägenheter”, skriver advokaten.

Länsstyrelsen gick återigen på grannarnas linje och valde att upphäva även det här startbeskedet. Visbybon vände sig då till mark- och miljödomstolen, som nu valt att avslå överklagan.

Mark- och miljödomstolen konstaterar att paret haft en mer eller mindre fri utsikt över fiskeläget från sin fastighet innan uppförandet av attefallshuset. ”Området är glesbebyggt och de har inte haft att räkna med sådan skymd utsikt med hänsyn till områdets karaktär”, skriver de och instämmer med länsstyrelsens bedömning att attefallshusets placering innebär en betydande olägenhet för paret. Förutsättningar för att bevilja startbesked för attefallshuset finns alltså inte och överklagandet avslås.

Nu är det upp till Svea hovrätt att ta upp ett eventuellt överklagande eller ej. Om de inte gör det måste attefallshuset bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!