De två värnen vid Folhammar innebär ett särskilt problem, eftersom den skyddade växten martorn växer i området. Men efter en inspektion den här veckan konstaterar länsstyrelsen att den rödlistade växten inte växer alldeles intill värnen. Det går att ta bort värnen utan att skada dem, och därmed får Fortifikationsverket dispens.
Ännu återstår att lösa frågan med de värn som står inom strandskyddat område. Det finns sex särskilda skäl för att bevilja dispens, men inget passar när värn ska tas bort. Länsstyrelsen kan dock tänka sig att tillåta nedmontering ändå, under förutsättning att Fortifikationsverket kan styrka att växt- och djurliv inte påverkas.
Tvekar
Värre är det med de tio värn som står inom Natura 2000-området Mullvalds strandskog.
För åtgärder inom det området krävs ett särskilt tillstånd. Men länsstyrelsen tvekar, eftersom naturen är mycket känslig med ett tunt jordlager och gamla träd som måste offras.
Fornminnen
Insatsen är andra etappen i Fortifikationsverkets arbete att ta bort militära befästningar på östra Gotland. Nu gäller det ett 50-tal värn.
Även den första etappen innebar en del problem. I ett värn hittades en fladdermus. Den är artskyddad, vilket innebär att livsmiljön inte får ändras.
I den etappen fanns även tio värn som Riksantikvarieämbetet klassat som fornminnen.