Torsdagen den 16 mars 2017 klockan 10.00 skickar Simon Härenstam, M-politiker och gruppledare i fullmäktige för Moderaterna på Gotland, ett pressmeddelande där han deklarerar sin avgång. Orsakerna är flera, men framför allt handlar det om att partiet, med Anna Kinberg Batra i spetsen, öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna. Han tar även avstånd från partiets linje om att införa tiggeriförbud.
– Jag trivdes jättebra med Moderaterna på Gotland och med det politiska arbetet. Men det är skönt att få distans till politiken och det är lärorikt att se det utifrån, det bör fler göra, säger Simon Härenstam.
Har du någon gång ångrat ditt avhopp?
– Nej jag har inte ångrat mig en sekund. Det var inte bara Anna Kinberg Batras närmande mot SD jag var kritisk mot utan hela partiets riktning.
Den 16 mars och dagarna som följde blev några intensiva dygn för Simon Härenstam. Telefonen ringde konstant allteftersom nyheten spred sig utanför Gotlands gränser.
– Det blev mycket större än väntat. Jag trodde att det skulle bli någon liten notis i riksmedia, inte att jag skulle sitta i morgonsoffor och bli intervjuad i varje stor tidning. Men jag är glad att det blev så stort och jag är glad över att jag fick ut det viktiga budskapet.
Hur har tystnaden varit sedan ditt avhopp?
– Det är en enorm skillnad, men samtidigt var jag beredd på det eftersom jag hade funderat flera månader innan jag fattade beslutet, säger han.
Under månaderna som passerat har Simon Härenstam fått flera förfrågningar om att ställa upp på intervjuer i media, men har tackat nej till samtliga.
– Jag vill fortfarande påverka och har åsikter och synpunkter, men har valt att inte kommentera sakpolitiken. Hoppar man av matchen och sätter sig på läktarplats tycker jag inte heller att man ska kommentera, säger han.
Har det funnits tillfällen som du velat ge dig in i debatten?
– Det har funnits frågor både lokalt och på riksnivå där jag skulle velat ha fört fram min åsikt, men jag har försökt att hålla igen, säger Simon Härenstam.
Sedan oktober arbetar Simon Härenstam på länsstyrelsen med kris- och beredskapsfrågor, närmare bestämt med risk och sårbarhetsanalys.
– Fördelen med att ha suttit i regionstyrelsen är att man får ett helikopterperspektiv på hela regionen. Min huvuduppgift nu är att vara spindeln i nätet och rapportera om vad som kan bli bättre och hur. Det är också ett sätt att påverka.
En stor förändring är att han inte längre jobbar kvällar och helger, och får tid över till annat.
– Mina barn är nog glada över att jag inte är politiker längre. Nu har jag tid att träna och spendera mer tid med vänner och familj. Men det kommer fortfarande stunder när jag kommit hem från jobbet och ätit middag och inser att det inte finns någonting jag måste göra. Jag kan se om Game of Thrones om jag vill, det är väldigt skönt.
Den 1 oktober valdes Ulf Kristersson till ny partiledare för Moderaterna, efter att Anna Kinberg Batra valt att avgå. Men att partiledarbytet inneburit någon större förändring för partiet tycker inte Simon Härenstam.
– De driver samma politik som när jag hoppade av, med tiggeriförbud och att de kan tänka sig att få stöd av SD. Ulf Kristersson är en sympatisk person, når ut i media och är duktig i debatterna. Men det är konstigt att Anna Kinberg Batra fick sådan kritik när hon drev samma politik som Kristersson gör nu. Och han driver den nästan ännu hårdare. Det har kanske att göra med att hon är en kvinnlig politiker, säger han.
På vilket sätt är Kristersson hårdare menar du?
– Ett exempel är på partiets stämma i höstas där de föreslår att inskränka asylrätten. För mig är det fundamentalt fel.
I Ulf Kristerssons jultal den 15 december pratade han om integration och la fram några förslag som ”ska lösa Sveriges problem”. Ett av dem var att ”i Sverige talar man svenska”.
– Det är ungefär det som SD sagt under lång tid, en typ av ”vi- och dem”-retorik. Det är en form av signalpolitik där man vill locka tillbaka de väljare man förlorat till SD, säger Simon Härenstam.
För första gången på många år blir det nästa år valvaka hemma i tv-soffan. Hur utfallet blir återstår att se, men Simon Härenstam spekulerar i ett möjligt resultat:
– Om jag får gissa tror jag på en mittenregering med samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, och eventuellt Liberalerna. Det tror jag skulle vara bra, dels att vi får en stabilare majoritet och dels att man inte gör sig beroende av ett främlingsfientligt parti, säger han.
Ett vinnande koncept tror han är att Moderaterna, och de övriga partierna, är tydliga innan valet med vilka de kan tänkas bilda regering med.
– Väljarna måste ha det glasklart för sig. Och där var Fredrik Reinfeldt glasklar, att de inte under några omständigheter tänker samarbeta med Sverigedemokraterna. De måste ge tydliga regeringsbesked, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att nuvarande partier har svårt att hålla en tydlig linje och att inte svänga för mycket. Under de tio till tolv år som jag var aktiv tycker jag att det bara blivit mer otydligt. När man läser partiprogrammen är det många som är lika. Om jag får raljera lite så är andemeningen i princip ”Vi vill ha ett bättre Sverige”.
Identifierar du dig som moderat i dag?
– Nej det gör jag inte. Jag är inte medlem i partiet eftersom jag inte kan dela deras värderingar.
Under året har han fått förfrågningar om att gå med i andra partier, berättar han. Själv vill han nu först och främst ta en längre paus och lägga krut på arbetet på länsstyrelsen.
– Det känns jättekul att få frågan, men jag har inte alls bestämt mig för vilket parti det skulle vara. Jag behöver mer tid. Även om jag inte håller med i alla sakfrågor är det viktigt att gå in i ett parti där jag känner att själva grunden är rätt, säger Simon Härenstam.
Kan det bli aktuellt att göra come back inom politiken?
– Inom politiken ja, men inte inom Moderaterna. När de svängt så kraftigt i till exempel migrationsfrågan kan man inte svänga tillbaka med trovärdigheten i behåll. Jag trivdes inom politiken. Mediabilden blir ofta att det bara är konfliktfyllt men det interna arbetet politiker i mellan gillar jag. Man måste skilja på sak och person. Men det är möjligheten att kunna påverka och aktivt förändra saker som hela tiden drivit mig, säger han.