Flera nya lägenheter på gång i Klintehamn

Efter Hasselas konkurs blev det tyst och tomt i många hus i Klinte. Men nu börjar det röra på sig. Det gamla hotellet ska byggas om till bostäder.

De 18 lägenheterna på Solrosen ska rustas upp. Tillsammans med gården där ån slingrar sig fram.

De 18 lägenheterna på Solrosen ska rustas upp. Tillsammans med gården där ån slingrar sig fram.

Foto: Henrik Radhe

Året som gått: Januari (GA)2018-12-20 18:33

Utvecklingen i Klintehamn har skiljt sig från andra orter på Gotland. När butiker lades ned i samhället på 1990-talet togs de över av det expanderande behandlingshemmet Hassela. Men när det gick sämre för Hassela hann tiden ikapp Klintehamn och när företaget slutligen gick i konkurs förra hösten stod många hus tomma.

Tre hus på rad, omkring Hasselas stora matsal, köptes upp av ett bolag som bland annat ägdes av Alex Siggelin, son till Lasse Siggelin, som en gång grundade Hassela Gotland. De har för avsikt att starta upp en ny verksamhet med HVB för ungdomar i mindre enheter.

Något tillstånd har man ännu inte fått. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ger inte tillstånd om någon i bolaget har kommit efter med skatten.

– Men nu har de gjort ändringar och lämnat in en ny ansökan. Vi hoppas att de ska kunna få besked från Ivo till sommaren, berättar Lasse Siggelin.

Husen har inte stått tomma under året.

– Ensamkommande ungdomar, som inte haft någonstans att bo, bor i ett hus och den stora lokalen hyrs ut till en zumbaförening.

I januari 2018 köpte företaget Rondellhuset, som ägs av Håkan Onsjö och Curt och Anders Cedergren, bostadsområdet Solrosen med 18 lägenheter och det gamla hotellet som Hassela använde som kontor och skola.

På Solrosen har man redan kommit igång. En samlingslokal har byggts om till en stor lägenhet och nu ska övriga lägenheter och gården fräschas upp steg för steg, samtidigt som man också fräschar upp gården, där Klinteån slingrar sig fram.

I hotellet kommer det att ske en mer omfattande omdaning. Curt Cedergren och Håkan Onsjö visar runt i huset och berättar om sina planer.

– Det är ett stort hus. Här kan det bli mellan sex och åtta lägenheter. Men vi funderar också på att blanda in några kontorsarbetsplatser för det skulle vara roligt om det också fanns en mer utåtriktad verksamhet i huset, säger Håkan Onsjö.

– Det skulle göra Donnersgatan mer levande, säger Curt Cedergren.

Telefonen har gått varm sedan det blev klart att Rondellhuset skulle bli hyresvärd i Klinte.

– Det finns ett stort sug efter lägenheter. Särskilt tvåor och treor i markplan. Det är hemskt tråkigt att behöva säga nej, säger Håkan Onsjö.

För Curt Cedergren och Håkan Onsjö är satsningen på nya bostäder i Klinte inte ett kommersiellt projekt i första hand.

– Det är kul att vara med och utveckla Klinte, säger Håkan.

Utförsbacken för Klintehamn har pågått under en längre tid. När Hassela gick i konkurs och Ica lades ned gick musten nästan ur Klinteborna. Men där vände det också. Sedan dess har Warfsholm fått nytt liv, samtidigt som Donnesgatan både har fått en cykelaffär och ett bageri. Klinteborna har blivit sugna på revansch.

– Det var enormt deppigt här bara för ett år sedan, men nu talar man om Klinte på ett helt nytt sätt. För det här är ett fantastiskt läge att bo på, nära havet och med bra kommunikationer, säger Håkan Onsjö.

Är ni rädda för att pendeln ska svänga tillbaka?

– Nej, vi ska vi komma igen, säger Curt Cedergren.

– Det är så många faktorer nu som pekar i positiv riktning för Klinte. Flera vill bygga och bo här, säger Håkan Onsjö.

Kan ni tänka er att köpa fler fastigheter i Klinte?

– Japp! Vi kan tänka oss att både köpa fastigheter och bygga själva. Om vi ändå har en fastighetsförvaltning här kan vi lika gärna göra mer, säger Håkan Onsjö.

Hasselas fastigheter

Hassela Gotland etablerade sig i Klintehamn 1982. Hassela har genomgått ägarskiften. Hösten 2017 drog Ivo in behandlingshemmets tillstånd på grund av brister. Företaget begärde då sig själv i konkurs.

Efter konkursen gick nio fastigheter ut till försäljning. Mäklarvärdet uppgick till 32 miljoner kronor. Bostadsområdet Solrosen och det gamla hotellet såldes till Rondellhuset. Tre fastigheter i Klinte och en i Vänge såldes till ett bolag som ägs av bland andra Alex Siggelin. Bullboden är bageri igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om